Eva Decroix, MBA

  • ODS
  • Vysočina
  • poslankyně
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,64. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

27.01.2023 20:09:00

15. ledna byla zastřelena před svým domem. Odmítla opustit zemi

15. ledna byla zastřelena před svým domem. Odmítla opustit zemi

Komentář na facebookovém profilu k režimu v Afghánistánu.

Mursal Nabizada, bývalá afghánská poslankyně. 15. ledna byla zastřelena před svým domem. Jako jedna z mála vlivných žen odmítla opustit svou zem, když Talibán převzal moc. Ani ona neměla iluze o tom, jak se k ženám bude režim chovat. Zákaz vzdělání, zákaz práce ve veřejných funkcích, povinnost se kompletně zahalovat…Zkrátka naprostá dehumanizace žen v přímém přenosu.

Ona přesto zůstala. Tvrdý oficiální přístup a tím pádem legitimizace násilí k jednomu pohlaví ji stál život. Asi těžko bude Mursal Talibán vzývat jako hrdinku. Tou ona ale byla. Čest její památce a hrdinství, které září o to víc v kontrastu s bezpáteřní  diktaturou.

Samozřejmě jsem ji neznala, ale dovoluji si tvrdit, že by si Mursal přála svou památku uctít hmatatelnými činy. Třeba tím, že se na zhoršující situaci žen v Afghánistánu bude nadále upozorňovat, například ve fórech jako Rada Evropy. Zejména pak na zákaz vzdělání, který paralyzuje nejen afghánské ženy, ale společnost jako celek. Bez žen, a především vzdělaných žen, se země nikdy na vlastní nohy nepostaví.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama