Ing. Berenika Peštová, Ph.D.

  • ANO 2011
  • Ústecký kraj
  • poslankyně
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 4,18. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

08.02.2023 15:27:00

Vždyť to už je trapné, co tady předvádíme!

Vždyť to už je trapné, co tady předvádíme!

Projev na 52. schůzi Poslanecké sněmovny 8. února 2023 k chování vládnoucí pětikoalice k opozici

 Tak já děkuji za slovo, pane předsedající.

Já jsem si připravila zařazení bodu, který jsem nazvala Chování vládnoucí pětikoalice k opozici a chtěla bych ho jako první bod. Chtěla bych ho jako první bod na dnešní schůzi. Já nevím, jestli vážení kolegové, vám připadá normální vaše chování pětikoalice k současné opozici, dle ústavy je vláda odpovědná Poslanecké sněmovně. Dneska jsme v situaci, že my jsme v opozici. Ale může se stát, že v té opozici budete vy. A tak, jak vy utahujete šrouby současně nám, tak potom zase může někdo ty šrouby utahovat vám. A jsem zvědavá, jak vám to bude příjemné, když se budete snažit dobrat svých práv, které vám dává ústava a ve své podstatě nejste schopni nic.

Já osobně jsem interpelovala pana premiéra, chtěla jsem vědět jeho názor, co by mi on poradil, kdybych byla tou studentkou a on by byl tím profesorem politologie a položila bych mu stejnou otázku jako pokládám zde teď tady, a proto ten bod chci zařadit. A on mi odpověděl mnoho krásných prázdných slov, ale ve finále mi neřekl vůbec nic. Načítejte body! To děláme. Zařazujte body napevno! To děláme. Snažte se o mimořádné schůze! To taky děláme. A vy ve finále nám neschválíte ani program.

Vždyť my se snažíme ty body zde načítat, ta témata zde nastolovat a chceme o tom diskutovat. Vždyť to už je trapné, co tady předvádíme! Ale všichni, co předvádíme. Dokonce jdete ještě dál a chcete utáhnout šrouby, takže novela jednacího řádu. Vy nás prostě nebudete prudit! My vás hezky omezíme na tom čase. My vás omezíme i na tom, jestli budete načítat něco! Vždyť to přece není demokracie tohle.

Zdá se vám tohle normální? To přece není normální! My chceme demokraticky s vámi mluvit o tom, co se v této republice děje. Takže se snažíme využít všeho, co nám je dostupné a co můžeme jako opozice dělat. A ve svém podstatě nedocílíme vůbec ničeho. A vy se s námi ani nebavíte.

Úplně největší gól byl, když jsem se podívala na Partii v neděli, kde seděla paní předsedkyně Markéta Pekarová Adamová a říkala tam, jak nám ten prostor dáváte, jak s námi krásně diskutujete, jak můžeme načítat ty pozměňující návrhy naše, poslanecké a jak vy nám vlastně krásně vycházíte vstříc, že jich nám spousta prochází! Můžete mi říct za poslední dobu, co nám tady prošlo? Jaký pozměňující návrh? K jakému zákonu? Já osobně jsem jich podala několik, dokonce jsem je i vydiskutovala ve všech výborech a ve finále to se to dostane na velké plénum, sem a je to všechno zamáznuté. Jakmile to je opozice muž s koženou brašnou nesmí projet! Prostě nic, vůbec vás nezajímá podstata, věcnost, jestli je to přínosný, není to přínosný. Prostě je to ANO, tak teda ne.

Takže já ten bod chci jako první bod. Chci, abyste se zamysleli nad svým chováním, protože říkám, dneska jsme to my, ale příště to budete vy! A jsem zvědavá, co budete dělat, až vás takhle budeme omezovat na vašich právech.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama