Oldřich Černý

  • SPD
  • Středočeský kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,59. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

23.02.2023 17:58:00

Nechcete si ty peníze najít někde jinde?

Nechcete si ty peníze najít někde jinde?

Interpelace na 53. schůzi Poslanecké sněmovny 23. února 2023 na předsedu vlády ve věci důchodového příspěvku.

Děkuji za slovo, pane předsedající. Vážený pane nepřítomný předsedo vlády, příští týden hodlá vaše vláda zde na půdě Poslanecké sněmovny prosadit změny v zákoně o důchodovém pojištění, kterými chce vzít peníze našim seniorům. S tímto rozhodnutím nemohu souhlasit, protože pracující občané, naši důchodci, se opravdu zasloužili o to, aby si ten důchod zasloužili. Nesouhlasí s tím ani značná část naší společnosti.

Mimo jiné se na nás obracejí odborové organizace. Své rozhořčené stanovisko napsal například Odborový svaz KOVO, největší odborová organizace v České republice, která sdružuje více než 80 tisíc členů. Dovolím si krátce citovat:

„Navrhovaná opatření jsou pro nás poctivé pracující zcela nepřijatelná. Není možné, aby lidé, kteří celý život přispívali do systému sociálního zabezpečení, získali v době, kdy se vše zdražuje a čelíme nepřiměřené inflaci, reálně nižší důchod a ještě si na něj budou muset počkat do 68 let. Vždyť to je nejdéle z celé Evropské unie. Uvedené kroky vlády České republiky zásadně ohrožují důstojný život lidí, kteří celý život pracovali, jejich zdraví i kvalitu života. Ve vážném ohrožení je také sociální smír. Je třeba hledat jiná řešení k zajištění udržitelnosti důchodového systému, než pouze snižovat výši důchodu či zvyšovat věk odchodu do důchodu." Konec citace.

Zkrátka v celé naší společnosti to tímto vaším návrhem začalo vřít. Proto se na vás obracím opravdu s dobře míněným dotazem. Nebyli byste ochotni tento váš vládní návrh a tedy i tu schůzi o důchodech svolanou na příští úterý raději odvolat a ty peníze si najít někde jinde? Děkuji za pozornost a za odpověď.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama