Mgr. Hana Hajnová

  • Piráti
  • Vysočina
  • 1. vicehejtmanka
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,02. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

26.02.2023 16:50:00

Horácké divadlo Jihlava bude mít nový autobus pro svoz diváků

Horácké divadlo Jihlava bude mít nový autobus pro svoz diváků

Horácké divadlo Jihlava (zřizovatelem je Kraj Vysočina) bude letos pořizovat nový autobus pro svoz diváků na představení. Příspěvek kraje 4,5 miliónu korun pomůže divadlu vyměnit dosluhující nejstarší ze tří nyní používaných vlastních autobusů.

„Už tuto sobotu má divadlo na programu tisící premiéru a krajská rada rozhodla, že jako poděkování souboru Horáckého divadla nadělí takový malý velký dárek," řekla k příspěvku Hajnová. Autobus, který chce divadlo koupit, bude podle ní stát asi pět milionů korun.

Vedle svozu návštěvníků Horáckého divadla, který patří mezi českými divadly k ojedinělé službě, slouží autobusy i pro cestování divadelního souboru po České republice i do zahraničí. Nový zájezdový autobus má nahradit 19 let starý divadelní autobus. "Za ještě předcovidový rok 2019 bylo v rámci předplatného převezeno téměř 11.000 diváků, mimo předplatné dalších 6360 diváků," uvedl náměstek hejtmana Kraje Vysočina pro oblast kultury a památkové péče Roman Fabeš. Divadelní dopravu využívají vedle předplatitelů při hromadných objednávkách také školy, obce nebo soukromé firmy. Tým řidičů, kteří vždy patřili do fanklubu divadla, sváží diváky z téměř dvou stovek míst. Zdeněk Dryšl, emeritní ředitel divadla, ve svých vzpomínkách odhadl zahájení svozů někdy mezi roky 1967 a 1968.

Horácké divadlo Jihlava vzniklo v roce 1940. Svou historii začalo psát v třebíčském Národním domě,  kde také soubor odehrál první premiéru. Od roku 1945 trvale sídlí divadlo v Jihlavě. V roce 2003 se stal zřizovatelem jediné profesionální divadelní scény v regionu Kraj Vysočina. Historie divadelnictví je v Jihlavě mnohem starší. Budova Městského divadla stála na místě současného Horáckého divadla od druhé poloviny devatenáctého století.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama