Mgr. Miluše Horská

  • BPP
  • Pardubice
  • místopředsedkyně Senátu
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,75. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

05.03.2023 20:26:00

Systém péče o znevýhodněné potřebuje systémové reformy

Systém péče o znevýhodněné potřebuje systémové reformy

Pod taktovkou senátního Výboru pro sociální politiku a spolku Děti úplňku proběhla ve Frýdlantském salonku Valdštejnského paláce půldenní konference na téma podpory lidí s intelektuálním znevýhodněním a chováním náročným na péči.

 Setkání odborníků z oblasti sociální péče, školství a zdravotnictví spolu s úředníky a politiky zodpovědnými za tyto oblasti reagovalo na nedávno zveřejněné případy týrání a nevhodně nastavené péče o tuto obzvlášť zranitelnou skupinu lidí s postižením. Účastníci se shodli, že současný systém podpory selhává a potřebuje nutné změny, aby zajistil důstojný život svým uživatelům a předcházel podobným tragédiím.

„Lidé s náročným chováním se ocitají ve vysokém riziku nevhodného zacházení, což případ Doroty Šandorové jasně ukázal,“ říká předsedkyně senátního sociálního výboru Miluše Horská. „Problém s poskytováním péče pro ně mají jak školní, tak sociální a zdravotní služby, musíme usilovat o komplexní změnu systému.“

Zveřejnění případu zabití klientky jindřichohradeckého domova pro lidi s postižením Doroty Šandorové na sklonku loňského roku vyvolalo silné reakce i na úrovni vlády. Během pietní akce Noc důstojnosti, pořádané v den druhého výročí tragické události před Ministerstvem práce a sociálních věcí, se k potřebě systémových změn přihlásil ministr Marian Jurečka i vládní zmocněnkyně pro lidská práva Klára Šimáčková Laurenčíková.

Během setkání vystoupila také předsedkyně Výboru pro sociální politiku Senátu ČR Miluše Horská a nabídla pořádajícímu spolku Děti úplňku možnost společné konference na půdě Senátu, která by pojmenovala problémy stávající praxe a nabídla možná řešení.

Vládní zmocněnkyně pro lidská práva na konferenci představila novou odbornou skupinu, která vznikla při Úřadu vlády a pracuje na národní strategii podpory lidí s intelektuálním znevýhodněním a chováním náročným na péči. „Máme pro tuto oblast podporu premiéra a první návrh strategie by měl vzniknout ještě letos,“ říká vládní zmocněnkyně Šimáčková Laurenčíková.

Irský specialista na podporu lidí s chováním náročným na péči Brian Mc Donald, který v České republice už několik let vzdělává pracovníky sociálních služeb, na konferenci představil, jak funguje systém v anglosaském prostředí. „Chování je u lidí s intelektuálním znevýhodněním vždy způsobem komunikace a naším úkolem je naučit se správně porozumět potřebám v pozadí,“ vysvětluje irský odborník Mc Donald s třicetiletou praxí v této oblasti a dodává: „k tomu slouží rámec Podpory pozitivního chování (Positive Behaviour Support - PBS), který se stal oficiálním přístupem k lidem s tímto typem znevýhodnění ve Velké Británii a Irsku. Legislativa vyžaduje, aby byl implementován ve zdravotních a sociálních službách.“

Předseda spolku Děti úplňku a novinář, který upozornil na případ zabití Doroty Šandorové a další kauzy nevhodného zacházení, Petr Třešňák, je přesvědčený, že přístup Pozitivní podpory chování by se měl stát základem poskytování podpory i v České republice. „PBS má odborné nástroje, jak vyhodnocovat chování, takže dokáže zjistit, kdy je v pozadí potíží u neverbálních lidí třeba fyzická bolest, nuda nebo frustrace z nemožnosti se rozhodovat,“ vysvětluje předseda spolku Třešňák a zároveň upozorňuje: „ale především je tenhle přístup pevně provázaný s obhajobou lidských práv lidí s postižením, a to přesně v naší zemi potřebujeme.“

Během konference zazněly také zkušenosti rodičů, poskytovatelů sociálních služeb, ředitele speciální základní školy nebo krajských úředníků zodpovědných za sociální oblast.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama