ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,73. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

20.07.2012 8:05:04

Škody po povodních na Klatovsku

Škody po povodních na Klatovsku

Hejtman Plzeňského kraje Milan Chovanec se vydal společně se svým náměstkem Ivo Grünerem na místa, která v posledních nejvíce poškodily bleskové záplavy na Klatovsku. Navštívili obce Běšiny, Úloh, Luby u Klatov Mochtín, Kocourov a Bystré.


Škody, které na majetku některých obcí a Plzeňského kraje způsobily předminulý týden bleskové záplavy, se pohybují v milionech korun. Zvednuté hladiny potoků poničily hlavně silnice a mosty. Podle slov obyvatel obcí na Klatovsku letos voda napáchala vůbec nejhorší pohromy, jaké pamatují.

Vydali jsme se na místo samé, abychom viděli, jaké škody tu voda napáchala jak na majetku Plzeňského kraje, tak na majetku obecním. Jsme připraveni pomoci, uvidíme, jak vysoké škody budou. Čekáme na návrhy rozpočtů od obcí a kontinuálně vedle toho opravujeme svůj majetek, který mnohdy velmi utrpěl,“ říká hejtman Milan Chovanec.

Například propustek v Běšinech musí být neprodleně opraven, protože tvoří novou hráz u přilehlého rybníka, což je podle hejtmana nebezpečné i pro občany žijící pod touto lagunou.

Plzeňský kraj eviduje největší škody na silnicích; některé jsou podemleté nebo zvlněné. V Běšinách na Klatovsku voda poničila nejen silnici, ale i dva mosty. Škody na majetku kraje budou průběžně opravovat silničáři z provozních prostředků.

Celkové škody na krajském majetku ještě vyčísleny nejsou, vyhodnocuje je Správa a údržba silnic Plzeňského kraje, ale jisté je, že některé stavby budou vyžadovat kompletní rekonstrukci. Nelze tedy říct, kolik nás to bude stát, ale odhaduji 10 až 15 milionů celkem,“ dodává Milan Chovanec.

Plzeňský kraj chystá také finanční pomoc postiženým obcím, které nejprve musejí podat žádosti. Zastupitelstvo Plzeňského kraje pak 10. září rozhodne, jakým obcím a kolik půjde financí.

V tabulce jsou uvedeny dosud vyčíslené škody obcí.
Upozornění: škody uvedené pod Plzní patří obci Chrást.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama