Mgr. Petr Štěpánek

  • Trikolora
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,5. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

20.03.2023 1:21:35

Facebook porušuje Ústavu České republiky

 Facebook porušuje Ústavu České republiky

Shadow banning, neboli omezování dosahu, není nic jiného než cenzura. A jak už dobře víme, cenzurou se nikdy nehájí pravda proti lži, nýbrž vždy lež proti pravdě.

Neřešíme teď otázku, zdali je to dobře, či špatně, že se politika a politické souboje přesunuly také na sociální sítě. Ani teď neřešíme otázku, zdali soukromý vlastník sociální sítě má, či nemá právo zasahovat do obsahu jednotlivých uživatelů, respektive, jestli je oprávněn je nějakým způsobem sankcionovat. To vše teď ponechme stranou.
Pokud ale je realitou, že politické volební souboje se přesunuly také na sociální sítě, pak by i tam měla probíhat férová volná soutěž, jinými slovy, všichni by měli mít stejné podmínky. Jenže to se neděje. Vykutálení správci sítí si vymysleli cosi, čemu se říká shadow banning, rozuměj omezování dosahu. Můžete sice publikovat, jak chcete, žádná tzv. pravidla komunity totiž neporušujete, ale někým nastavený algoritmus ve vašem případě zařídí, že vaše příspěvky se dostanou pouze k velmi omezenému okruhu uživatelů.
Usilovně a dlouhodobě jste pracovali na tom, aby kmen vašich příznivců byl co největší, leč nějaký vykutálený zaměstnanec Facebooku usoudí, že se mu vaše politické názory nelíbí, a vy najednou zjistíte, že vaše příspěvky, texty, fotky či videa, které ještě nedávno oslovovaly tisíce lidí, protože takové počty uživatelů vám je ještě před nedávnem lajkovali a sdíleli, a najednou čáry máry fuk a podobné příspěvky oslovují pouze desítky uživatelů. Proč? Protože nějaký politický aktivista ve službách Facebooku vám nastavil pro zveřejňování vašich postů jiný algoritmus.
Facebooku, je to nečestné a nesportovní! 
Jenže tohle nedělá jakýsi anonymní Facebook, dělají to konkrétní lidé, konkrétní zaměstnanci, konkrétní čeští političtí aktivisté ve službách Facebooku, kteří tímto způsobem své politické protivníky poškozují, aby tím naopak v roli samozvaných rozhodčích svým názorovým souvěrcům ve volební soutěži připískávali. Nazývejme proto věci pravými jmény. Shadow banning, neboli omezování dosahu, není nic jiného než cenzura. A jak už dobře víme, cenzurou se nikdy nehájí pravda proti lži, nýbrž vždy lež proti pravdě.
Pozor, není to nějaká marginální věc. V Ústavě České republiky se píše nejen, že cenzura je nepřípustná, ale také, že „politický systém je založen na svobodném a dobrovolném vzniku a VOLNÉ SOUTĚŽI politických stran...“ Pokud kdokoli tuto volnou soutěž omezuje, porušuje zákon. Porušuje dokonce ten úplně nejvyšší zákon, totiž ústavu.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama