David Pražák

  • ANO 2011
  • Liberecký kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,88. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

24.03.2023 19:29:00

Česká jablka za 30 korun, polská za 13 korun. A české sady mizí

Česká jablka za 30 korun, polská za 13 korun. A české sady mizí

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke stavu v českém ovocnářství.

 Fandím českým jablkům a bolí mě, když vidím, jak v ČR mizí jablečné sady.

Poláci přišli o ruský trh, a tak valí tuny levných jablek do okolních zemí hlava nehlava. Řetězce v ČR je skupují a prodávají ve slevových akcích. Dáte za ně kolem 13 Kč za kilo. Polské zemědělce tamní vláda štědře dotuje, včetně výhodnějších odvodů sociálního a zdravotního pojištění, takže mohou jít s cenou výrazně dolů.

V ČR taková podpora nefunguje, přestože ve státní zemědělské strategii stojí, že má v ČR do roku 2030 ovocných sadů výrazně přibýt. Naši sadaři se musí potýkat s vysokými cenami energií, nahoru šly i ceny hnojiv a nadnárodní řetězce je tlačí, aby jim prodávali jablka za ceny srovnatelné s těmi polskými – často pod cenou.

Když už se česká jablka do řetězců dostanou, zpravidla je nekoupíme v akci. Slova jako „české“, „tradiční“, „farmářské“ totiž stále táhnou, a tak se česká jablka v březnu prodávala v řetězcích kolem 30 Kč za kilo.

Zaplatíte to vy, ale čeští sadaři od řetězců dostávají tak málo, že jim to někdy ani nepokryje náklady, a proto likvidují sady ve velkém.

Dá se tento vývoj zvrátit?

Česká vláda s Ministerstvo zemědělství České republiky v čele bohužel zaspala, a to se netýká jen. Vítám ale, že jablka budou tématem jednání dalšího kulatého stolu meziresortní skupiny, která řeší vysoké ceny potravin.

Pro inspiraci nemusíme chodit zas tak daleko. Třeba ve Francii, Německu nebo Švédsku levná jablka z Polska nekoupíte, tamní vlády si totiž vlastních zemědělců váží a podporují vlastní zemědělskou produkci.

Pomoct můžete i vy, a to když budete kupovat ovoce a zeleninu přímo od farmářů. Koupíte kvalitní produkty za cenu, která bude příznivá pro vás i pro ně.

Pokud bude naše země v produkci potravin soběstačnější (kde to lze), nebudou ceny v obchodech tolik podléhat tomu, co se kolem nás děje.

Fíky v ČR asi ve velkém pěstovat nebudeme, ale jablka určitě můžeme!

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama