Ing. Vojtěch Munzar

  • ODS
  • Středočeský kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,03. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

01.04.2023 18:05:00

Víte, čemu se říká shrinkflace?

Víte, čemu se říká shrinkflace?

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k zmenšování velikosti či hmotnosti produktu při zachování jeho původní ceny

 Všichni bolestivě známe, co to znamená inflace, ale víte, čemu se říká shrinkflace? Shrinkflation, neboli trochu počeštěně shrinkflace, je zmenšování velikosti či hmotnosti produktu při zachování jeho původní ceny. Jedná se o ekonomický fenomén, kterého si běžně nemusíme všimnout. V době vysoké inflace se s ním však můžeme setkávat častěji, než dřív. Pojem vznikl spojením anglických slov shrink, což znamená zmenšit a inflation, dohromady „shrinkflace“.

Mnozí zákazníci vnímají tuto metodu úpravy produktů jako zneužití či podvod, protože výrobci se snaží, aby jejich produkty na první pohled vypadaly stejně. Na menší hmotnost či objem pochopitelně nijak výrazně neupozorňují (ale ani ji nezamlčují, to ani nemohou). Zmenšení velikosti bývá většinou velmi malé, a nebývá pro běžného spotřebitele okamžitě rozpoznatelné. Pokud tedy nevíte, kolik například vaše oblíbená čokoláda vážila před úpravou nebo kolik sušenek bývalo ve stejném balíčku, ničeho si ani nemusíte všimnout.

I když můžeme mít často pocit, že nás tím výrobci oklamávají, není třeba vždy hledat za shrinkflací jejich zlou vůli. Tuto praxi totiž využívají již řadu let a důvodem není pouze zvýšení zisku za každou cenu. Často jde o snahu vyhnout se zvýšení ceny produktu, na kterou by mohli zákazníci reagovat negativně. Mnoho studií totiž poukazuje na to, že spotřebitele odrazuje mnohem více zvýšení ceny než snížení velikosti balení. Výrobci tak volí snížení velikosti/hmotnosti/objemu produktu jako alternativu, která jim umožňuje udržet cenu stejnou a zároveň udržet na uzdě rostoucí náklady.

Shrinkflace se obvykle objevuje v potravinářském průmyslu, ale může se vyskytnout i v jiných odvětvích, například u kosmetických produktů apod. Příkladem shrinkflace může být snížení hmotnosti čokoládové tyčinky nebo hmotnosti brambůrků v pytlíku. Mezi nejznámější příklady shrinkflace patří zvětšení mezer mezi jednotlivými dílky čokoládové tyčinky Toblerone.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama