Ing. Vojtěch Munzar

  • ODS
  • Středočeský kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,02. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

08.04.2023 20:17:00

Zaútočil na německou stíhací letku, aby ochránil spojenecké bombardéry

Zaútočil na německou stíhací letku, aby ochránil spojenecké bombardéry

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke generálu Františkovi Peřinovi.

 Včera jsme si připomněli 112 let od narození generála Františka Peřiny, stíhacího esa II. světové války přezdívaného „Generál nebe“.

Narodil se 8. dubna 1911 v jihomoravské vesnici Morkůvky na Břeclavsku. Přihlásil se do Školy pro odborný dorost letectva, což několik let tajil před svojí starostlivou maminkou. Po jejím ukončení nastoupil k leteckému pluku do Olomouce a vzhledem ke svým schopnostem v roce 1932 absolvoval stíhací výcvik. Dokonce reprezentoval ČSR na IV. ročníku mezinárodního leteckého mítinku v Curychu.

Těsně po německé okupaci odešel do Francie, den před svým odchodem se oženil se svojí snoubenkou Annou, která se doma zapojila do odboje, ale vetší část války nakonec byla vězněna v koncentračních táborech.

Už ve Francii se stal prvním československým stíhacím esem války. V průběhu druhé světové války oficiálně dosáhl celkem patnácti vzdušných vítězství, z čehož dvanáct bylo klasifikováno jako sestřely jisté, dva jako pravděpodobné a jeden letoun poškodil. Věhlas a úctu si získal například tím, že osamocený zaútočil na německou stíhací letku, aby ochránil spojenecké bombardéry.

V červenci 1945 se vrátil do vlasti, kde se shledal se svojí milovanou manželkou Annou, která mu zůstala oporou do konce života. Po komunistickém únorovém puči byl vyhozen z armády a z obavy před zatčením společně se svojí manželkou odletěl ve sportovním letounu do americké zóny v Německu do exilu.

V roce 1993 se svojí manželkou vrátil natrvalo domů, kde se mu konečně dostalo zaslouženého uznání. Kromě mnoha dalších ocenění mu byl Václavem Havlem propůjčen Řád Bílého lva. Zemřel v 95 letech, několik týdnů po své manželce.

Čest jeho památce!

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama