doc. JUDr. Ing. Karel Nedbálek, PhD., MBA

  • ČSSD
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,24. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

22.04.2023 17:07:27

Čína a my, jako Česká republika

Čína a my, jako Česká republika

Během života jsem několikrát slyšel z medií a od představitelů naší republiky, že na světě existuje jen jediná pravda. Při změně politických poměrů se tyto pravdy měnily. Proto současná situace, která připouští jen jediný správný názor.

Čína a my, jako Česká republika

Úvod

Během života jsem několikrát slyšel z medií a od představitelů naší republiky, že na světě existuje jen jediná pravda. Při změně politických poměrů se tyto pravdy měnily. Proto současná situace, která připouští jen jediný správný názor, media informují evidentně jednostranně a legislativa formuluje zákon o "desinformacích" ve mně vzbuzuje obavy. Nynější politická úloha Číny je velmi významná a její mezinárodní význam každým rokem viditelně roste. Je součástí společenství BRICS, což je sdružení zemí, které možná bude vytvářet nový světový pořádek, unipolární svět, prezentovaný USA již ztrácí význam a slábne.

Dochází k dramatickému růstu výkonnosti čínské ekonomiky a podíl na celosvětové tvorbě hrubého domácího produktu se zvyšuje a tím nesmírně roste bohatství Číny. Čína se nyní dělí s USA o podíl na prvním a druhém místě ve světové ekonomice a je zde předpoklad, že během pěti let se pevně umístí a obhájí první pozici. Čína má ohromný potenciál kulturního dědictví starý víc jak 3000 let. Ohromný pokrok byl učiněn v oblasti vzdělanosti. Klade se důraz na vzdělanost dětí, na kvalitu i adekvátní odměny vysokoškolských učitelů. Při hodnocení vzdělanosti 14letých dětí se Čína dlouhodobě udržuje na prvních deseti místech ve světě. Dále došlo k důsledné emancipaci žen, což vytvořilo masu s ohromným potenciálem, který se mohl aktivně podílet na budování společnosti. A samozřejmě ohromný technický pokrok, který je Číně vidět na každém kroku.

Velmi jsem uvítal podvečerní setkání uspořádané spolkem Nespokojení, z. s. 18.4.2023, ve spolupráci s Národní akademií ČSNS, Společností W. Brandta B. Kreiskyho a s Nadací Železné opony, na téma aktuální otázky česko-čínských vztahů. Moderátor večera, Ing. Jiří Paroubek, na počátku setkání promluvil o svých zkušenostech, kdy jako předseda vlády ČR několikrát Čínu navštívil.

Čínu označil jako největší "rozvojovou" zemi světa, kdy v posledních letech došlo k růstu společenského bohatství přibližně o jednu pětinu, Od roku 1910 do roku 1949 se Čína potýkala s občanskými válkami, poté s čínsko – japonskou válkou a následovalo období komunistického režimu Mao-ce- tunga. Pragmatické síly ve vedení KS, zosobněné Teng-Siao -pchingem se začaly odkloňovat od Maova diktátu a stát začal řídit pomocí méně administrativních způsobů, než ostatní komunistické země.

K mezinárodnímu uznání Číny došlo v souvislosti se Šanghajským protokolem o vztazích mezi Čínou a USA v roce 1972, tento protokol byl podepsán nejvyššími představiteli obou zemí, americkým prezidentem Nixonem a předsedou KS Číny Mao Ce-tungem. Podepsání protokolu byl přítomen Henry Kissinger, který sice stál v pozadí událostí, ale je významnou osobností při tvorbě tezí tohoto protokolu. Tento protokol obsahoval ve svém čtvrtém bodě i deklaraci zásady jediné Číny. Podle něj USA musí uznat, že existuje pouze jedna Čína, že Tchaj-wan je součástí Číny. Tchaj-wan tedy ztratil křeslo v OSN a oficiálně se stal součástí Čínské lidové republiky. Čína byla původně reprezentována Čínskou republikou na ostrově Tchaj-wan. Od roku 1971 je Čína v OSN, a tedy i v Radě bezpečnosti zastoupena pevninskou Čínskou lidovou republikou.

Velmi zajímavé informace přinesl také doc. PhDr. Marek Hrubec, PhD., filosof a expert na globální studia se zaměřením na Čínu a Asii. Pokládá otázku, jakým způsobem se může ubírat další vývoj, jehož součástí je i ČR. V roce 2008 došlo ke globální ekonomické krizi, která měla původ v tzv „ kasinokapitalismu "v USA a která ovlivnila i země které jsou na ně navázány.

Další informace přinesl Jan Kavan, bývalý ministr zahraničních věcí a předseda Valného shromáždění OSN. Zaujala jej snaha Číny o zprostředkování mírových jednání mezi Ruskem a Ukrajinou. Čína se odmítla od Ruska distancovat, označila jej jako partnera v možné změně globálního pořádku, který je dnes pod příliš velkým vlivem USA. Nedávno došlo k návštěvě francouzského prezidenta Macrona v Číně, která byla pro některé kontroversní, když Macron řekl, že by se Evropané neměli chovat jako vazalové USA.

Své zkušenosti ze spolupráce s Čínou také přednesl ing. Miroslav Pavel, bývalý generální ředitel společnosti Economia, vydavatel Literárních novin. Na čínském přístupu ve společnosti jej zaujala promyšlená kombinace trhu a direktivní ekonomiky. Media rámcově dělí na tři typy, zcela komerční, informující a pak taková, která přinášejí i fundované nové názory na společenská témata.

 Mohu také doložit skromný podíl na vztazích naších zemí.

V roce 2016 se v Číně uskutečnil za účasti 20 velvyslanců summit k 60. výročí založení Farmy čínsko-česko-slovenského přátelství v Zhongie, Frendship Farm, Cangzhou City, Provincie Hebei. Této významné akce jsme se zúčastnili jako zástupci ze Slušovic a zasadili strom přátelství. Všechno sledovala čínská státní televize a dalších 48 médií.

Fotografie, jak sadím strom je umístěna v muzeu Československo-čínského přátelství, v prostorách stánku, který pochází ze světové výstavy EXPO Šangaj 2010. Stánky byly na náš popud přemístěny na farmu Československo – čínského přátelství.













Obrázek  1: Stánek, který pochází ze světové výstavy EXPO Šangaj 2010

Účastníky přivítal a hostům se srdečně věnoval po dobu summitu prezident farmy pan Lv Zhenhua. Farma čínsko-česko-slovenského přátelství leží na pobřeží Pochajského moře, asi 250 km jižně od Pekingu, vznikla před 60 lety, když už designovaný místopředseda Čínské lidové republiky navštívil Československo. Československo darovalo Číně 670 setů zemědělských strojů s kapacitou obhospodařování 7.000 hektarů půdy.

Byly zde dodány stroje Zetor 25. Na základě našeho kontaktu bývalý hejtman M. Hašek renovoval jeden stroj a jako dar ho poslal do Číny. Navázaly se vztahy se slovenskými majiteli Zetoru. Majitelé však měli velké požadavky na čínskou stranu, chtěli vybudovat showroom za 100 mil Kč a vyvézt traktory na sklad do Číny taky za 100 mil. Kč, takže ze spolupráce nakonec sešlo

















Obrázek   2: Zetor darovaný v roce 1956


Dar, který v roce 1956 dostali, to byl pro ně nevídaný pokrok v přístupu k zemědělství. V jedné oblasti Číny přetrvávaly postupy používané ve středověku, a to ruční okopávaní a podobně. Pomocí naší techniky se octli ve dvacátém století a výsledky neušly pozornosti ústředních orgánů Číny. Vyčlenili z farmy zvláštní ekonomickou zónu s větší ekonomickou samostatností.¨












Obrázek  3: Monumenty českých odborníků z roku 1956

Summitu se zúčastnil také pan Václav Nádraský, syn jednoho z českých zemědělských expertů, kteří zaváděli techniku v Číně. Vděčnost čínských lidí je velká, těmto českým odborníkům Číňané postavili monumentální památník se sochami v nadživotní velikosti na ústředním náměstí vznikajícího města.

Farma je ve zvláštní ekonomické zóně a nyní se věnuje petrochemii, zavádí nová robotizovaná pracoviště, upřednostňuje nové technologie, buduje velký přístav a město pro 1 mil. lidí. Pro nás je inspirativní a povzbudivé, že v 90 letech minulého století byli inspirováni poznatky JZD Slušovice a stále se k tomu hlásí.

Stojí za připomenutí, že v roce 1986 navštívilo JZD AK Slušovice farmu obnovilo kontakty a farma v Číně se začala budovat a řídit podle slušovického modelu.

Chci připomenout, že JZD AK Slušovice mělo dobré vztahy i s Tchaj-wanem, kdy se v létech 1988-1989 dovážely do Slušovic díly na počítače, které byly USA embargované a přes to se do Československa dovezly.

Při návštěvě zástupců farmy ve Slušovicích bylo předáno uznání a ocenění Františku Čubovi za jeho dosavadní inspirativní práci, která na Farmě čínsko-česko-slovenského přátelství vedla ke změně myšlení a vzniku moderního podniku, který zaměstnává víc než 200 000 zaměstnanců a zabývá se širokou škálou činností.



Zdeněk Přikryl, signatář charty 77, ve své knize Politik o politice a politicích píše, že Čína v roce 2011 zahájila již svůj 12. pětiletý plán a jejich prezident tvrdí, že nadále rozvinou socialismus s čínskými rysy v souladu s teorií Teng Siao-pchinga. Současně úspěšně fungující systém nevznikl náhodně. Čínská strana velice pečlivě vše připravovala a využila zkušenosti, které čerpali ze systému v Singapuru, i z našich zkušeností z roku 1968. Diskutovali s Otou Šikem, Z. Hejzlarem, i s J. Pelikánem, dále využili zkušeností a konkrétní pomoci Agrokombinátu Slušovice. Číňané studovali systém USA, SSSR a pokud vím, i další, a využili vše, co se jim zdálo zajímavé. Dnes jde o fungující systém na základě plánu, odpovědných regulací a využívání moderní techniky. Pro připomenutí slušovická strana založila také v Číně společný podnik, s naším 60 % podílem, Tangšan mašinery cleaning. Zde jsme realizovali do firmy dovoz japonských, numericky řízených vysekávacích strojů na plech. Tuto firmu jme již čínské straně prodali, ale byla to bohatá zkušenost, jak z České repliky řídit firmu v zahraničí.









Obrázek  4: varhany v katedrále sv. Josefa v Tianjinu

Další nezapomenutelná zkušenost je, jakým způsobem jsem uzavíral kontrakt na dálku v čínské, anglické a české verzi v hodnotě víc jak 15 000 000,- Kč na dodávku varhan do Katedrály sv. Josefa v Tianjinu[1] do Číny, z firmy Rieger Kloss Krnov, jejíž jsem byl prezidentem. Více informací jsem zpracoval v knize Cesta Františka Čuby z Březové k JZD Slušovice[2],

Naše advokátní kancelář Mgr. Karel Nedbálek a otec, čínské straně poskytuje právní služby při založení společných podniků, např. jsme založili společný podnik s NVT ve Zlíně. V Číně jsme navázali mnoho kontaktů za účelem dovozu nových technologií do České republiky a také jsme prezentovali české výrobky. V Číně jsme nabízeli české výrobky, mimo jiné víno Charles Emperor, kávu Aurelius, právní služby naší advokátní kanceláře i možnost vzdělání zahraničních studentů na českých vysokých školách.


Čínským partnerům slušovické firmy vyvezly několik kontejnerů českého vína, české pivo a české sklo. Čínské straně jsme domluvili řadu kontaktů na české firmy, kdy se spolupráce v řadě firem rozvinula. Bylo to v leteckém průmyslu, dále v řadě strojírenských firem, zemědělských družstvech a dalších. Připravovaly se velké projekty jako využití letiště Milotice a vstup kapitálu do Aqalendu v Pasohlávkách.
 










Obrázek   5: 1 čínsko-česko-slovenský summit na farmě

Zúročení 30leté spolupráce s farmou Česko-slovensko-čínského přátelství na farmě Cangzhou při summitu došlo k podpisu smluv, které pomohou exportu konkrétního českého zboží a služeb do Číny. Tím se naplňuje obsah projektu „Belt and Road.“

Konference spolupráce s Čínou

V roce 2018 se v Číně, ve městě Cangzhou, provincii Hebei, konala První konference o spolupráci malých a středních podniků Číny a střední a východní Evropy. Tématem konference byly „Nová éra, nový vzor, nové možnosti“. Farma Čínsko-Československého přátelství svým významem přerostla v platformu, která v současné době buduje Zónu spolupráce mezi Čínou a zeměmi střední Evropy.

Při diskusích o nových možnostech spolupráce, jsme tak, jako již tradičně, nechyběli jako zástupci ze Slušovic.

Na prvním Summitu spolupráce China-CEEC SME jsem dále inicioval a rozšířil projekt pasivních rodinných domků, s cílem maximální energetické efektivity provozování Jedná se o RD, které se budou blížit inteligentnímu RD, s dálkovým řízením přes PC nebo mobily a začal jsem tento program také realizovat a ve spolupráci s Univerzitou Tomáše Bati ve Zlíně, fakultou aplikované informatiky, tyto RD zdokonalovat. Setkání s představiteli čínského města a prefektury Cangzhou (provincie Hebei) se konalo v roce 2018, v konferenčním sále budovy rektorátu Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně. Tato akce se konala pod záštitou bývalého rektora UTB Zlín, prof. Sáhy a za organizačního přispění firmy Czechoslovak development, družstvo Slušovice, které udržuje dlouholeté vazby s Farmou čínsko-česko-slovenského přátelství. Na zakončení setkání byla položena kytice u sochy T.G. Masaryka, k 100. výročí založení Československé republiky.

4.Čínsko-Německá-Evropská konference

Zúčastnil jsem se také v roce 2018, 4. Čínsko-německo-evropské konference o spolupráci malých a středních podniků. Jednalo se o mezinárodní spolupráci, která byla pod záštitou iniciativy “Jeden pás, jedna stezka”, (THE BELT AND ROAD) ve městě Jieyangu, sedmimilionové okresní metropoli, která se nachází v srdci jihočínské provincie Guangdong. Česká republika a Čína jsou dlouholetými partnery. Čína je důležitým obchodním partnerem České republiky a vzájemné obchodní vztahy se pozitivně rozvíjejí.

Cílem konference je podpora rozvoje čínsko-evropských aktivit a v našem případě především rozšiřování česko-čínské obchodní a ekonomické spolupráce na firemní úrovni. Jedná se o prohloubení obchodních vztahů a vybudování platformy pro efektivní a oboustranně prospěšné propojení firem. Toto vychází a je podporováno čínskou stranou v souvislosti s plánem “ MADE in China 2025”. V České republice rozvíjíme iniciativu “Průmysl 4.0.” Hlavními organizátory konference bylo Ministerstvo průmyslu a informatiky (MIIT), vedení provincie Guangdong, vláda města Jieyang a Svaz podnikatelů v kovoprůmyslu z Jieyangu.

V letech 2015, 2016 a 2017 se již uskutečnily tři takovéto konference čínsko-evropské spolupráce malých a středních podniků, kterých se zúčastnili evropští a čínští vládní představitelé institucí a také zástupci sdružení předních společností. Konference otevřely cesty k mezinárodní spolupráci firem a podpořily globální rozvoj inovací a výměny know-how. V loňském roce se konference zúčastnilo více než 500 zástupců z podnikatelské sféry a představitelů státní správy. Konference byla zahájena předními zástupci ministerstva průmyslu a informatiky (MIIT), provincie Guangdong a vlády města Jieyang. Za českou stranu se zúčastnili přední představitelé MPO, zástupci Czechtrade, Czechtourism a hosty pozdravil viceprezident Svazu průmyslu a dopravy ČR Ing. František Chaloupecký.

Součástí konference byla návštěva Sino-German METAL ECO CITY v Jieyangu, pilotního čínského projektu ekologického a soběstačného města, které bylo postaveno ve spolupráci s německými partnery. Uvedené město se nachází při ústí delty Perlové řeky, severněji od Hongongu, blízko Obratníku Raka, na severní polokouli. Obratník je vymezující nejsevernější oblast, na niž může dopadat kolmé záření slunce.

Naší firmou byly navázány desítky kontaktů v oblasti technologické, hospodářské, vzdělávací apod.

Závěr

V roce 2019 navštívilo Prahu 700 000 Číňanů, v této době ale existovaly 4 přímé letecké linky. Nyní je pravděpodobně jen jedna. V aplikaci patentů a počtu vědeckých článků již Čína předběhla USA.

Zástupci advokátní kanceláře Mgr. Nedbálka měli tu čest přijmout pozvání na recepci u příležitosti ukončení působení paní Ma Keqing ve funkci velvyslankyně Čínské lidové republiky v České republice. Recepce se zúčastnilo mnoho dalších významných hostů, mezi jinými také bývalý prezident České republiky Václav Klaus. Jako velmi pozitivní z této recepce vyplynulo, že jsme navázali kontakty a obdrželi pětiletá víza na cesty do Číny. Paní velvyslankyně také přijela na základě našeho pozvání do Slušovic, kde předala uznání čínské strany za dosavadní spolupráci.

To jsou jenom malé zkušenosti a střípky do mozaiky o naší spolupráci se světovou supervelmocí Čínou a nepatrné otisky jsou jak u nás, tak i v Číně.

Ve Zlíne 14.4. 2023

doc. JUD. Ing. Karel Nedbálek, PhD., MBA



[1] Katedrála sv. Josefa v Tianjinu byla dokončena s pomocí francouzských misionářů v roce 1916 a patří mezi nejkrásnější křesťanské památky v oblasti Bohai, i když v době kulturní revoluce v Číně sloužila k jiným účelům.

[2] NEDBÁLEK, Karel, Cesta Františka Čuby z Březové k JZD Slušovice, Slušovice: Čibe a.s., advokátní kancelář Mgr. Karel Nedbálek a otec, 3. přepracované vydání, 2021. ISBN 978-80-908245-6-0, str. 176.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama