prof. Ing. Ivo Vondrák, CSc.

  • Moravskoslezský kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,24. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

04.05.2023 8:15:00

Projekt Student v lese pomáhá přírodě i mezigeneračním vztahům

Projekt Student v lese pomáhá přírodě i mezigeneračním vztahům

Projekt Student v lese sdružuje dobrovolníky napříč generacemi, kteří společnými silami uklízejí černé skládky, zakládají motýlí louky, stahují klestí po kůrovcové kalamitní těžbě, ale také sázejí stromky v Beskydech.

 Na konci dubna vysadili nad Pražmem v Beskydech 2000 sazenic buků.

Jsem rád, že se mladí lidé zajímají o to, jak vypadá naše příroda. A těší mě, že se navíc daří propojit studenty s nejstarší generací. Čas společně strávený při smysluplné aktivitě jim nabízí příležitost propojit jejich v dnešní době skutečně rozdílné světy. Středoškoláci si takto také mohou posílit vztah k našemu regionu. Spolupráce studentů, seniorů a dalších dobrovolníků, mezi kterými jsou i naši kolegové z krajského úřadu, v Moravskoslezském kraji trvá už čtvrtý rok. Projektu držím palce a věřím, že bude pokračovat,“ řekl hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák a doplnil, že za dobu trvání projektu se podařilo zlikvidovat dvanáct černých skládek, založit čtyři motýlí louky, uklidit klestí z pěti lokalit v Beskydech i Jeseníkách a zasadit celkem na 8 tisícovek stromů.

Stromky jsme dříve sázeli hlavně na kopci Kyčera nad obcí Krásná, dále v sedle Pindula nad Trojanovicemi a také v Kateřinicích. Teď jsme zalesňovali paseku nad Pražmem na Frýdeckomístecku, kde jsme loni se studenty uklízeli klestí,“ řekl Ivan Sekanina, předseda Spolku Počteníčko, který projekt Student v lese připravuje. „Po domluvě s lesníky jsme přijeli koncem dubna třikrát a sázeli buky. Každý den vždy vypravujeme autobus se zhruba třiceti pěti dobrovolníky. Osvědčilo se nám, že se studenty jedou sázet i úředníci z krajského úřadu nebo z klubu seniorů, mezigenerační spolupráce při zalesňování dobře funguje, přispívá k vzájemnému pochopení mezi generacemi,“ vysvětlil Ivan Sekanina.

Student v lese není jednorázová kampaň, ale pravidelná a dlouhodobá aktivita, která trvá každoročně zhruba od března do listopadu. K pravidelným účastníkům z krajského města patří například studenti Bezpečnostně právní akademie, Biskupského gymnázia nebo Waldorfské střední školy, z mimoostravských středoškoláků jsou nejaktivnější studenti Gymnázia Františka Živného Bohumín. Tradičně se studenty pracují i členové Seniorklubu Bohumín, Krajského úřadu Ostrava a Městské organizace Seniorů ČR z Ostravy-Poruby.

Partnerem projektu je dlouhodobě společnost Kofola, která dobrovolníkům zaplatí dopravu a rukavice. Pamatuje také na jejich pitný režim. Po jarním zalesňování bude Student v lese pokračovat v létě hlavně úklidem černých skládek. Na další sázení se pak studenti vydají do Beskyd zase na podzim. Podrobnosti o projektu najdou zájemci na stránkách projektu Student v lese.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama