Eva Decroix, MBA

  • ODS
  • Vysočina
  • poslankyně
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,64. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

04.05.2023 11:15:00

Přednostním hlediskem má být zájem dítěte, ne rodičů

Přednostním hlediskem má být zájem dítěte, ne rodičů

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k rozvodům.

 Rozhodnout předběžným opatřením, tedy bez slyšení druhého rodiče a dítěte (!) o odnětí dítěte z rodiny je opatrovnický zlý sen. Rozhodnutí Ústavního soudu je tedy správné.

Ale toto rozhodnutí znovu ukazuje na některé nešvary opatrovnické justice.

1. Nedostatečné právní prostředky soudů k výkonu rozhodnutí. Pokud jeden z rodičů odmítá předávat dítě, soud může jen udělit pokutu nebo změnit úpravu péče. Pokuty jsou k ničemu a změna péče trvá. Dochází k dlouhému odloučení, někdy zavržení rodiče. Řešením může být možnost uložit náhradní styk, toto navrhuji v připravované novele rozvodů.

2. Chybějící právní nástroj pro stabilizaci poměrů v rodině v okamžiku běžícího řízení. Předběžné opatření je neadekvátní. Navrhuji prozatímní opatření, které soud vydá v krátké lhůtě a po slyšení obou rodičů.

3. Nařízení střídavé péče tam, kde je zjevně nemožná a rodiče jejím prostřednictvím ničí dítě. Přednostním hlediskem má být zájem dítěte ne rodičů.

4. Absence včasného zapojení odborné pomoci rodičům- psychologů, edukace, rodinné poradny.

A dovětek : Mnoho dětí by si zasloužilo lepší rodiče, ale to z taláru fakt nevyřešíme! A nepokoušejme se o to!

Něco ale změnit lze a reforma rozvodů je v běhu! 

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama