Ing. Kateřina Konečná

Jsem poslankyně - díky Vám, pro Vás, s Vámi
  • KSČM
  • europoslankyně
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,57. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

25.05.2023 21:36:49

Pfizer tají informace o miliardovém byznysu s EU. Jaký má asi důvod?

 Pfizer tají informace o miliardovém byznysu s EU. Jaký má asi důvod?

Mám pro vás hádanku. Jak se jmenuje americká firma, která dělá miliardový byznys s Evropskou unií, ale přitom brání europoslancům, kteří tyto kšefty musí objasňovat svým voličům, nahlédnout do úplných smluv?

Beru zpět, špatná hádanka, kdo byť jen trochu sledoval podezřelé jednání téhle společnosti na evropském trhu, ví, že se jedná o Pfizer.

V tomto týdnu nás, členy zvláštního výboru COVI (výboru k prošetření pandemie), jeho předsedkyně informovala, že z naší iniciativy Evropská komice zažádala o přístup k důvěrným informacím souvisejícím s dohodami o nákupu vakcín a léků proti COVID-19. Jenže jeden z dodavatelů, ano, mluvíme o Pfizeru, to odmítl s tím, že smlouvy obsahují vysoce citlivé informace, včetně obchodních tajemství. Několik let po uzavření těchto smluv s EU, pořád něco tají!

Naopak zástupci firmy začali zjišťovat, proč chceme, aby Evropský parlament a výbor COVI nahlížel do úplných verzí smluv, když už jsme získaly přístup k upravené podobě. V ní byly začerněny některé obchodní informace týkající se obchodního tajemství včetně cen, odpovědnosti a odškodnění. A co že by s nimi europoslanci vůbec dělali? Ptali se s Pfizeru. A prý do jaké míry bude veřejnost schopna vzít na vědomí obchodně citlivé informace, které jsou zahrnuty v těchto požadovaných smlouvách.

To jako vážně? Říkám naprosto bez servítek, že americká farmaceutická společnost si dlouhodobě vytírá zadek jak s Evropskou komisí, tak s celou EU, jejíž občané jsou podle ní nejspíš nesvéprávní a negramotní.

Neuvěřitelná arogance společnosti, kterou Evropská unie nakrmila nemálo miliardami. Její přístup ale vyvolává jen větší zájem a další otázky, o jejich zodpovězení budeme ještě více usilovat. 

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama