Ing. Radovan Vích

Člen předsednictva hnutí SPD, předseda RK SPD LBK
  • SPD
  • Liberecký kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,78. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

28.05.2023 20:26:22

Vích (SPD) Kdo může za nedostatek míst ve středních školách?

Vích (SPD) Kdo může za nedostatek míst ve středních školách?

Po problémech s vyplácením důchodů a sociálních dávek, na které lidi trápící se drahými energiemi směřovala vláda Petra Fialy, přichází děsivá situace ve školství. Tisícům dětí hrozí být na Úřadu práce.

Žáci 9. tříd mají v září nastoupit do středních škol nebo učilišť, ale pětikoalice nechala v Praze, Středočeském kraji a dalších větších městech, např. v Plzni, dojít tak daleko, že naopak stovky, možná tisíce těchto dětí skončí na Úřadech práce bez možnosti nastoupit do jakékoli školy. To je neuvěřitelné popření práva na vzdělání zaručeného Listinou základních práv a svobod. Je to ale vina nejen Ministerstva školství, ale hlavně krajů, kteří jsou zřizovatelé škol.

Podle CERMATU letos celorepublikově se k jednotné přijímací zkoušce (JPZ) pro přijetí na SŠ, příp. učební obory v letošním školním roce přihlásilo 103,3 tis. uchazečů. Plus žáci podle Lex Ukrajina. Zajímavé je, že CERMAT neuvádí, kolik celkově přihlášených žáků postupuje podle Lex Ukrajina. V jiném přehledu uvádí, že JPZ do čtyřletých oborů vzdělání a oborů nástavbového studia bude v letošním školním roce konat 79,6 tis. uchazečů. A že do analýzy nejsou zahrnuty přihlášky uchazečů cizinců, kterým je umožněno podat přihlášku do 5. dubna 2023 na základě poskytnutí ochrany v souvislosti s ozbrojeným konfliktem na území Ukrajiny. Jinde zase píše, že do 4 letých, a nástavbových oborů se přihlásilo 89,7 tisíc uchazečů. Rozdíl mezi uchazeči podle Lex Ukrajina a ostatními uchazeči by tedy teoreticky tvořil 10,1 tisíc uchazečů. V jiných popisech ale CERMAT uvádí počet takových žáků jen v jednotkách tisíc. Čísla tedy k sobě moc nesedí, někdo tu zjevně mlží.

V realitě v Praze se tolik dětí nedostalo v 1. kole přijímaček na SŠ a učební obory, že zoufale obíhají školy, ty se jim snaží vymluvit podání přihlášek, různě mění čas, kdy je možné přihlášku podat nebo před frontou rodičů vyhlašují do jakého prospěchu se přijímá, takže zoufalství rodičů, hlavně v Praze, narůstá. Lepší to není ani v dalších velkých městech, jedničkáři se někdy dostanou, dvojkaři vzácně, spíš v krajích dál od Prahy, trojkaři spíš jen na učební obory, míst v druhých kolech rozhodně není přehršel a není jasné, jak to u daného žáka nakonec dopadne. Předvídat se nedá prakticky nic. Tedy pro žáky a rodiče je to děsivá situace. A hrozí, že se to přenese do dalších let. Prostě stát a samosprávy zaspaly a to hodně!

Pro příklad si připomeňme si, že pražský radní Klecanda za STAN tvrdí, že ze škol v Praze letos vyšlo 11,5 tis. žáků a míst v Praze na SŠ a učebních oborech je 17,5 tis. Ale je zřejmé, že pokud se navýší počet žáků o cca 10 tisíc proti běžnému stavu (Lex Ukrajina), a to navýšení o 10 tis. se nerozptýlí rovnoměrně, ale zůstane koncentrované převážně v Praze a dalších velkých městech, máme tu problém, na který se mělo dávno reagovat a ne čekat, jak to dopadne. Plus je nutné připočítat, že se hlásí i žáci, kteří se nedostali na svou vysněnou školu už loni a je vysoká studijní migrace ohledně středních škol zejména směrem k centrům jako je Praha a Brno.

Školství je jedna ze služeb státu, to není prostor pro princip laissez faire, volnou ruku trhu. Velmi podivné bylo, že MŠMT nedokázalo ani před přijímacímu zkouškami, ani po nich odpovědět na jednoduchou otázku médií, kolik je vlastně míst v 1. ročnících středních škol a učilišť. To je úplně neuvěřitelné! A je to základ toho chaosu, který teď na mnoha místech okolo středních škol nastal.

Je tedy bohužel nezbytné alespoň rychle navýšit počet žáků ve třídách, je to nepříjemné řešení, ale lepší než nechat tu mládež „na ulici”. Chybí kapacity a je potřeba dostavět a rozšířit školy v takové podobě, aby se snadno mohly přizpůsobovat demografické situaci. Tedy jestli zrovna budou potřeba pro střední školu nebo jindy zase pro jiné silné ročníky jako základní škola. Pružnost by mělo být heslem dne. Nutné je také posílit pravomoci Ministerstva školství, mělo by situaci mezi kraji lépe koordinovat, hlavně vyřešit situaci mezi Prahou a Středočeským krajem, udělat si pořádné dojezdové mapy. A ideálně rovnou jednat o lepším dopravním propojení napříč kraji, aby děti zbytečně nedojížděly do vzdálených míst, když stačí přidat pár spojů a mohou jezdit do vedlejšího kraje. Tady by měla hrát hlavní roli Asociace krajů, když už tedy existuje.

Je třeba zohlednit zájem dětí a rodičů, tedy je vhodné předem provést pečlivé celorepublikové dotazníkové šetření, o jaké školy je zájem, zohlednit vhodné pracovní uplatnění, dojezdové vzdálenosti. To by mělo být realizováno ve velmi přesné koordinaci s kraji. Ale není nutné pořádat jen výjezdní zasedání pracovních skupin, spousta se toho dá zkoordinovat na dálku, s využitím videokonferencí, přes e-maily apod. Prioritami jsou pružnost a rychlost.

Jde toho udělat hodně, ale musí se chtít. Je zásadním úkolem nevytvořit ZTRACENOU GENERACI, když stačí přiložit ruce k dílu a prostě to vyřešit, ale hlavně rychle. Současná vláda je opravdu vládou totálních amatérů, a to ve všech směrech. Teď ale mají máslo na hlavě i kraje. Je jasné, koho příští volby nevolit. ODS, KDU-ČSL, TOP09, Piráty a STAN. Ale tentokrát v tom jedou i hejtmani.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama