Mgr. Martin Baxa

  • ODS
  • ministr kultury
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,37. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

07.06.2023 8:19:00

Na legislativním ukotvení statusu umělce pracujeme podle plánu

Na legislativním ukotvení statusu umělce pracujeme podle plánu

„Na legislativním ukotvení statusu umělce/umělkyně pracujeme podle legislativního plánu. Předpokládáme, že materiál bude předložen vládě do konce letošního roku, do konce roku 2025 má být novela zákona účinnám“ říká ministr kultury Martin Baxa.

 „Postoje ke konkrétnímu obsahu jsou v rámci umělecké komunity různé, proto Ministerstvo kultury komunikuje se širokým spektrem důležitých aktérů,“ dodává ministr Baxa.

„Status umělce/umělkyně nyní zavedeme do české legislativy nově prostřednictvím novely zákona o některých druzích podpory umění. Jde o nástroj podpory nejohroženějším skupinám umělců a umělkyň. Jsme na začátku dlouhodobého procesu, který není ohraničený a definitivní a bude se vyvíjet v průběhu času v souvislosti s aktuálními potřebami,“ doplňuje Martin Baxa.

„Oblast kultury naše vláda považuje za velmi důležitou. Dokládá to fakt, že v našem resortu máme pro letošní rok k dispozici největší rozpočet v historii. Nesmíme zapomínat ani na nulovou sazbu DPH na knihy, která je součástí konsolidačního balíčku. Předpokládám, že tento fakt se projeví na odměňování profesionálek a profesionálů v oblasti literatury. Situaci v oblasti kultury zanedbanou za uplynulá desetiletí aktivně řešíme postupnými kroky,“ doplňuje ministr kultury.

Situace zástupkyň a zástupců uměleckých profesí je v kontextu zemí Evropské unie pojata různými způsoby, které odpovídají legislativní realitě daných zemí. Paleta řešení je široká, od Dánska, Nizozemska a Švédska, které žádné speciální zákony nemají, až po Španělsko, Portugalsko a Irsko, které naopak disponují detailní legislativou. Polsko a Slovensko jsou stejně jako Česká republika na počátku legislativního procesu.

Prioritou následujícího období je diskuse o tom, jak definovat skupinu umělkyň a umělců, kteří status získají, jaká kritéria k jeho získání povedou a kdo o nich bude rozhodovat. Klíčové je porozumět podmínkám, v nichž jednotlivé profese svou činnost vykonávají, identifikovat systémové problémy a najít nástroje podpory těch, kteří to nejvíce potřebují. Na podkladech pro novelizaci zákona č. 203/2006 Sb. aktuálně spolupracuje odbor umění, knihoven a kreativních odvětví MK s řešitelskými týmy výzkumných projektů, které se zabývaly mapováním potřeb jednotlivých uměleckých oborů a profesí. Je v kontaktu mimo jiné s výtvarným Spolkem Skutek, s Asociací spisovatelů, Vizí tance, Novou sítí, Českou obcí hudební, Asociací režisérů, scénáristů a dramaturgů, dále s akademickými pracovišti: Univerzitou Palackého či Vysokou školou ekonomickou.

Probíhají setkání v rámci expertní skupiny nad výstupy z konkrétních výzkumných projektů. Expertní skupina bude doplněna ještě o další zástupce a zástupkyně a od června začne pracovat na konkrétní podobě legislativního návrhu.

Status umělce/umělkyně a NPO

Status umělce/umělkyně je jedním z milníků naplnění Národního plánu obnovy v komponentě Rozvoj kulturního a kreativního sektoru. Národní plán obnovy počítá na všechny iniciativy s částkou 5,5 miliardy korun. Již bylo vyhlášeno 14 výzev, 4 jsou otevřené, 10 uzavřených a vyhodnocených. Na všechny uzavřené výzvy bylo rozhodnutím uvolněno více než 2,9 mld. Kč, které jsou příjemci průběžně čerpány.

V rámci speciální dotační výzvy financované z prostředků Národního plánu obnovy bylo podpořeno 16 výzkumných studií. Na vznik podkladových analýz bylo vyčleněno celkem 5 mil. Kč. Materiály, které díky této pobídce vznikly, shrnují potřeby jednotlivých uměleckých oborů a profesí. Poskytují komplexní obrázek současných problémů, s nimž se aktéři a aktérky pohybující se na české umělecké scéně potýkají. Z podkladů je patrno, že ne všechny problémy, které byly popsány, lze vyřešit legislativním ukotvením statusu umělce. Ministerstvo kultury bude postupovat realisticky, dle možností, s ohledem na situaci v kulturním a kreativním sektoru při vědomí aktuální ekonomické situace.

Ministerstvo kultury a podpora oblasti umění

Ministerstvo kultury se otázkou podmínek pro práci umělců a dalších kulturních pracovníků zabývá dlouhodobě. V loňském roce bylo v oblasti umění podpořeno celkem 509 nezřizovaných organizací, mezi které bylo rozděleno celkem 270 000 000 Kč (dotační programy v gesci oddělení umění). Většina těchto prostředků jde na mzdové a honorářové náklady.

Pracovníci a pracovnice kulturního a kreativního sektoru jsou rovněž primární cílovou skupinou většiny neinvestičních dotačních programů, dosud realizovaných z Národního plánu obnovy. Například ve výzvách vypsaných pod iniciativou status umělce/umělkyně bylo dosud dotací podpořeno takřka 16 000 osob při rozvoji kompetencí potřebných pro větší uplatnění na trhu práce.

Milníky procesu přípravy legislativního ukotvení statusu umělce/umělkyně

Co máme za sebou

2019
Institut umění – Divadelní ústav má stanoveno téma statusu umělce/umělkyně jako jeden z dílčích výzkumných cílů

2020–2022
Covidová pandemie, která přinesla výrazná společenská omezení včetně omezení a uzavření veřejných kulturních produkcí zvýraznila téma potřeby diskuse o potřebách některých uměleckých profesionálů a profesionálek.

Září 2021
Status umělce/umělkyně je součástí Národního plánu obnovy v komponentě Rozvoj kulturního a kreativního sektoru jako milník plnění.

2022
Národní plán obnovy nebyl na Ministerstvu kultury nijak připraven. Aby nebylo ohroženo čerpání finančních prostředků, bylo nutné zajistit v rekordním čase personální i organizační předpoklady pro to, aby vůbec mohl být realizován. To vše se podařilo a v létě už mohla být vyhlášena výzva v rámci NPO Podpora výzkumných projektů k problematice statusu umělce a umělkyně.

31. leden 2023
Odevzdány výzkumné studie vzniklé na základě výzvy.

Konec roku 2022 – první polovina 2023
Probíhají společná setkání expertních týmů i individuální setkání s řešiteli a řešitelkami výzkumných projektů.

Co nás čeká

Do konce června 2023
Setkání se zástupci a zástupkyněmi řešitelských týmů a setkání expertní skupiny. Jednání doplněné skupiny budou pokračovat i v dalších měsících.

Do konce listopadu 2023
Paragrafové znění novely zákona.

Do konce prosince 2023
Předložení legislativního materiálu Vládě ČR k projednání.

Do konce roku 2025
Novela zákona projde legislativním procesem a bude schválena. Milník NPO bude splněn.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama