Ing. Marian Jurečka

  • KDU-ČSL
  • místopředseda vlády
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,05. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

08.06.2023 18:09:00

Zachraňujeme důstojný důchod nejen pro dnešní seniory, ale také pro jejich děti

Zachraňujeme důstojný důchod nejen pro dnešní seniory, ale také pro jejich děti

První čtení vládní novely zákona o důchodovém pojištění je také prvním krokem k zajištění důstojné výše důchodu i pro naše potomky. Důchody jsou dnes nejvyšší v historii, příjmy státního rozpočtu však nejsou bezedné.

 Již nyní putuje na penze až třetina veškerých státních výdajů. Novela zajistí, že důchody všem nadále pravidelně porostou, avšak spravedlivějším způsobem ve prospěch osob s nízkou penzí. O své zabezpečení ve stáří se tak nikdo nebude muset bát.

„Díky navrhovaným změnám budeme schopni zajistit důstojný důchod nejen dnešním seniorům, ale také jejich dětem a vnoučatům. Novelou reagujeme na zcela neudržitelný stav důchodového systému. Po červnové valorizaci dosáhl průměrný důchod 20 216 korun, jen za poslední rok a půl přitom narostl až o 30 %. Dopady inflace byly tedy vůči důchodcům dobře saturovány. Nyní však musíme brát ohled na ekonomicky aktivní osoby včetně rodičů s dětmi, které tímto způsobem podpořeny nebyly. I proto je třeba systém změnit. Například mimořádné valorizace dnes podstatně zvýhodňují vysokopříjmové penzisty před těmi nízkopříjmovými. Tento institut tedy nahradíme efektivnějšími mimořádnými příspěvky k důchodům. Jedná se o solidární, spravedlivé a férové opatření, které pomůže uzavírat sociální nůžky. Změny se budou týkat také předčasného důchodu, jenž má sloužit osobám, které svou práci již fyzicky nezvládají, nikoli těm, kteří se pro něj rozhodnou z důvodu ekonomické výhodnosti. Zvýšení potřebné doby odpracovaných let jako jedna z parametrických úprav povede k tomu, že předčasný důchod bude opět sloužit svému původnímu účelu,“ řekl na úvod ministr práce a sociálních věcí a předseda KDU-ČSL Marian Jurečka.

„Jako člen důchodové komise za STAN chci poznamenat, že změny, které vláda chystá, jsou nezbytné pro to, abychom důchodový systém udrželi jako celek pro budoucí generace. Představené změny možná nejsou populární, ale jsem přesvědčen, že jsou naprosto správné. I proto je hnutí STAN plně podporuje. Je to první krok, abychom mohli nastavit plně funkční a očekávatelný důchodový systém," řekl místopředseda poslaneckého klubu hnutí STAN Viktor Vojtko.

„Vážím si odvahy vlády v postupné prezentaci opatření, které nejsou jednoduché a ani u některých skupin obyvatel oblíbené, plní ale naše sliby v nutné redukci schodku státního rozpočtu. Reformou pomáháme zmírnit hluboké mezigenerační příkopy mezi mladší generací a seniory, kterým ale zároveň důchod nikterak nebereme, naopak stále zdravě zvyšujeme. Právě pro podobnou udržitelnost systému je reforma nezbytná. K projednávání na plénu jsem v očekávání – opozice uslyší jednoznačné argumenty, proč je třeba právě dnes s reformou přijít,“ sdělila Eva Decroix, první místopředsedkyně poslaneckého klubu ODS.

„Rád bych zdůraznil, že zatímco ozdravný balíček je z hlediska nápravy veřejných financí mířen na krátkodobé a střednědobé období, tak důchodová reforma představuje klíčový prvek z hlediska dlouhodobé udržitelnosti. Kdybychom nic neudělali, tak by v roce 2050 deficit státního dluhu dosáhl pěti procent HDP. V dnešních číslech by to znamenalo, že by deficit důchodového účtu činil zhruba 350 miliard korun. To je pro nás naprosto nepřijatelné, a proto nemůžeme s důchodovou reformou čekat už ani den,“ uvedl poslanec a místopředseda rozpočtového výboru Miloš Nový.

„Za Piráty jsem velmi rád, že vláda našla odvahu provést důchodovou reformu. Jejím smyslem je zachránit důchody i pro generaci našich rodičů, padesátníků a mladších generací. Kdybychom to neudělali a pokračovali v současném systému, kdy jsou důchody vypláceny na dluh, přišel by náraz. Chceme, aby byl důchodový systém spravedlivý a abychom dnešní mladé generaci nepředali obrovský balík dluhu, který by musela splácet a byla jím do budoucna zatížena,“ řekl předseda poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama