Jan Lipavský

  • Piráti
  • ministr zahraničí
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,32. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

12.06.2023 6:23:00

Posílíme ambasády v Chorvatsku, Bulharsku a Španělsku

Posílíme ambasády v Chorvatsku, Bulharsku a Španělsku

Zřízení letních konzulárních jednatelství, společné hlídky českých a místních policistů či kampaň na webovou aplikaci DROZD. To jsou hlavní opatření, která na letošní léto připravilo Ministerstvo zahraničních věcí.

 Loňská letní turistická sezóna byla první post-covidovou sezónou, avšak nevykázala ještě takové objemy cestovatelů jako před pandemií. Letos lze očekávat plnohodnotnou sezónu. Na tu je ale síť českých zastupitelských úřadů připravena.

Novinkou v této sezoně je pak vstup Chorvatska jako oblíbené dovolenkové destinace do Schengenského prostoru. „V souvislosti s Chorvatskem bych rád připomenul, že během českého předsednictví se podařilo dostat Chorvatsko do Schengenu. Cesty Čechů do oblíbené prázdninové destinace se tedy obejdou bez hraničních kontrol,“ uvedl k tomu ministr Lipavský.

Dále pro případy komplikací českých občanů při cestování do zahraničí zřizuje MZV i letos během letní sezóny tzv. konzulární jednatelství. Ta se nacházejí v zemích, které jsou oblíbenými dovolenkovými destinacemi českých občanů - v bulharském Burgasu a v chorvatských městech Rijeka a Split. Rovněž dochází k posílení českého honorárního konzulátu ve španělské Barceloně.

V Chorvatsku a Bulharsku budou dále působit společné hlídky českých a místních policistů. „Smyslem přítomnosti českých policistů v národních uniformách je zejména pomáhat překonat jazykovou bariéru a účinně pomáhat například při dopravních nehodách či případným obětem trestné činnosti. Přítomnost českých policistů rovněž přispívá k pocitu bezpečí českých turistů během jejich dovolené,“ řekl Lipavský.

Ministerstvo zahraničních věcí zároveň důrazně doporučuje cestujícím Čechům, aby se zaregistrovali do systému DROZD, díky kterému budou dostávat aktuální informace o nenadálých událostech v místě pobytu. V letošním roce se dosud zaregistrovalo přes 38 000 občanů, bylo odesláno téměř 3 000 SMS a přes 3 500 e-mailů. Nejvíce zaregistrovaných českých cestovatelů letos dosud eviduje Thajsko, Izrael, Egypt, Velká Británie, Turecko, USA, Itálie, Jordánsko, Španělsko a Mexiko.

Od 1. do 30. června zároveň probíhá v médiích kampaň k systému DROZD, a to prostřednictvím sociálních sítí, online reklamy, venkovních billboardů a rádií. Během tiskové konference ministr zahraničí upozornil, že MZV také pracuje na uvedení mobilní aplikace DROZD.

„MZV se bude snažit udržet vysoký standard konzulárních služeb pro české občany v nouzi. I z tohoto důvodu rozšiřujeme rovněž síť českých honorárních konzulátů, a to např. nedávným otevřením takového úřadu v turisticky zajímavém Acapulcu v Mexiku,“ uvedl vrchní ředitel pro řízení sekce právní a konzulární Martin Smolek.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama