Ing. Antonín Seďa

  • SOCDEM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,08. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

24.06.2023 9:42:33

Základní problémy naší země

Základní problémy naší země

Existuje bezpočet analýz a návrhů, jak řešit základní problémy České republiky. Nicméně nakonec vše směřuje pouze k problému defcitu státního rozpočtu bez toho, aby se hovořilo o byrokratické a administrativní náročnosti a slabé konkurenceschopnosti.

 Základním problémem naší země jsou nespravedlivé daně, pokud se srovnáme s jinými zeměmi Evropské unie nebo třeba s Kanadou a s USA. Naše země velmi málo zdaňuje obrovské zisky bank, finančních institucí a rozličných fondů, které vlastní velkou většinu akcií českých firem. Zisky se pak odvádějí do zahraničí a dokonce, ani ekonomovů se neshodnou, kolid stovek miliard ročně odchází z naší republiky. Takže schází vyšší zdanění majetku, dividend a především schází skutečné progresivní zdanění. Druhým problémem je ČEZ  a distribuční společnosti. Přenosovou soustavu vlastní stát či polostátní firma ČEZ, rakže náklady jdou na stát a zisky do privátních firem. Stát by měl zestátnit ČEZ i distribuci a měl by regulovat ceny energií. Tím ulehčí nejen firmám a domácnostem, ale zejména pomůže k udržení konkurenceschopnosti českého průmyslu. Třetí problém je v pomalé digitalizaci a zároveň k výraznémuomezení byrokratické a administrativní náročnosti státního a veřejného sektoru. IT spíše slouží ke zlodějinám a existuje obrovský odpor vůči celostátnímu provázanému systému. Resortismus v naší zemi dosahuje obrovských rozměrů a to vede k neefektivnosti. Dále velmi neefektivní je počet obcí a krajů, včetně jejich funkce. Kraje jsou spíše "průtokové" rozdělovačí peněz ze státního rozpočtu. Obce i kraje mají za největší zdroj svých peněz RUD a snahou regionálních politiků je ukrojit z RUD co nejvíce peněz. A tento proces je nikdy nekončící. Pokud k tomu všemu přičteme "dotační kapitalismus" EU, který ohrožue obecně konkurenceschopnost Evropy jako celku , pak cestou je podpora inovací, výzkumu a vývoje, zejména aplikovaného a zejména tlak na náš vzdělávací systém, který se stává brzdou budoucího rozvoje země. A z pohledu zachování soudržnosti naší společnosti je důležité zachování kvality a dostupnosti veřejných služeb pro drtivou většinu našich občanů.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama