PhDr. Marek Ženíšek, Ph.D.

  • TOP 09
  • Plzeňský kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,75. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

28.06.2023 6:13:00

Obranná dohoda nepovede automaticky k výstavbě amerických vojenských základen

Obranná dohoda nepovede automaticky k výstavbě amerických vojenských základen

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k obranné smlouvě s USA.

 Proti smlouvě USA s ČR dnes protestují úplně stejní lidé v čele s Jiřím Paroubkem, kteří se postavili proti americkému radaru v Brdech. Jen pro pořádek. Radar dodnes nestojí a ani česko-americká obranná smlouva neobsahuje žádnou možnost stavby vojenské základny na našem území. To je jen pro pořádek, abych vyvrátil tu nejčastější dezinformaci.

Smlouva je především symbol a nastavení parametrů spolupráce mezi dvěma partnerskými státy a členy NATO. Asi bychom bývali čekali, že i pány Paroubky a (a jejich dnešní pokračovatele) Rajchly probudí z jejich naivity ohrožení z Ruska, které nemělo problém s tím rozpoutat v Evropě válku.

Obranná dohoda nepovede automaticky k výstavbě amerických vojenských základen na území ČR ani ke stálé přítomnosti amerických vojáků. Jejím účelem je pouze nastavit obecné podmínky pro případné působení amerických vojáků na našem území. Jejich působení by ještě navíc stejně musel schválit Parlament ČR. Spojené státy tak v této oblasti nemají libovolné pravomoci.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama