Mgr. Bc. Vít Rakušan

  • STAN
  • 1. místopředseda vlády
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,56. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

30.06.2023 13:09:00

Polsko a Maďarsko jednají proti českým národním zájmům

Polsko a Maďarsko jednají proti českým národním zájmům

Projev na 70. schůzi Poslanecké sněmovny 30. června k jednání Petra Fialy v Evropské radě.

Hezký dobrý den, dámy a pánové, vážená paní předsedající, kolegyně, kolegové, páni ministři. Já jsem studoval germanistiku a vím, že pan Babiš umí výborně jazyky - a to myslím zcela vážně, umí jich hodně. Tak ví, co to je eintopf, co se tam všechno hází a jak potom ta samotná chuť je občas tímhle poznamenaná.

Ale já nepůjdu do stejného tónu jako on, já mám potřebu se zastat toho, kdo tady není, a to premiéra vlády České republiky Petra Fialy. Já se nebudu teď zabývat jednoznačně lživými výroky, které se týkají nejrůznějších oblastí, nejrůznějších ingrediencí eintopfu, které tady byly, ale potřebuji a považuji za důležité říci, co premiér Fiala včera a dnes na pokračující radě pro Českou republiku vyjednal.

Za prvé, Evropská rada uznala úsilí České republiky a dalších států, které hostí velké množství ukrajinských uprchlíků. Premiér České republiky Petr Fiala prosadil do závěrů Evropské rady rozhodnutí, že by Česká republika měla obdržet další finanční podporu z rozpočtu Evropské unie právě na uprchlickou vlnu mířící do České republiky z Ukrajiny.

Polsko a Maďarsko ovšem z vnitropolitických důvodů celou noc blokovaly přijetí těchto závěrů. Polsko a Maďarsko tedy na této radě jednají proti českým národním zájmům. (Nesouhlasné volání v levé části sálu.) A kdo vyzývá, abychom se spojili s Polskem a Maďarskem, buď neví, co říká, anebo v této věci prostě hájí cizí zájmy. Jak už bylo několikrát zmíněno, v této chvíli Česká republika bojuje na evropské úrovni z pozice Petra Fialy a z pozice celé vlády za české zájmy, za maximální podporu ve věci ukrajinské migrace, a to je to, o co premiér dnes usiluje.

Jestli Polsko a Maďarsko z toho důvodu, že se někomu blíží volby, anebo důvodů jiných, má v téhle chvíli postoj, který neodpovídá českým národním zájmům, tak v té chvíli se uměle stavět za konstrukt V4 je naopak tím, co zrazuje zájmy obyvatel České republiky, naše finanční zájmy naší země a dokonce i naše bezpečnostní zájmy. Říkejte fakta, rada pokračuje a já plně doufám, že premiér vlády České republiky Petr Fiala zcela v souladu s mandátem, který od naší vlády má, prosadí co nejlepší pozici a finanční podporu pro Českou republiku.

Chtěl bych panu premiérovi za to, že tuto pozici hájí a hájí ji statečně a hájí ji už druhý den, srdečně poděkovat. (Poslanci v levé části sálu buší do lavic, v pravé potlesk.)

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama