Ing. Zbyněk Stanjura

  • ODS
  • ministr financí
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,82. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

06.07.2023 12:06:00

Vývoj rozpočtu není lineární

Vývoj rozpočtu není lineární

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k vývoji deficitu státního rozpočtu

 Schodek státního rozpočtu v červnu klesl oproti květnu téměř o 56 mld. Kč. Není to žádné překvapení, konec konců jsme tento předpoklad avizovali již před pár měsíci.

Vývoj rozpočtu totiž není lineární, v těchto měsících teprve přicházejí do rozpočtu vyšší příjmy, jako je daň z příjmu právnických i fyzických osob nebo evropské peníze. V následujících měsících se rovněž dočkáme daně z neočekávaných zisků od bank a energetických firem či rekordní dividendy polostátního ČEZ.

I nadále ale musíme na měsíční bázi počítat bohužel s pravidelnými výdaji, jako jsou ty na důvhody, platby za státní pojištěnce, ale bohužel také za staré dluhy. Jen za obsluhu státního dluhu, která se enormně zvýšila kvůli neodpovědnému hospodaření především Babišovy vlády, zaplatíme letos 70 mld. Kč a tato částka v příštích letech ještě více poroste.

Domluvili jsme se proto s premiérem Petrem Fialou, že vláda nyní hospodaření rozpočtu za první polovinu roku vyhodnotí a v průběhu července, kdy budeme mít lepší odhad příjmů pro zbytek roku, rozhodne, zda provede ve druhém pololetí úspory tak, abychom se co nejméně odchýlili od plánované výše schodku za celý letošní rok.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama