RNDr. Luděk Niedermayer

  • TOP 09
  • europoslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,31. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

23.07.2023 22:01:00

Úsporný balíček se musí co nejméně dotknout lidí s nižšími a středními příjmy

Úsporný balíček se musí co nejméně dotknout lidí s nižšími a středními příjmy

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k úspornému balíčku pětikoaliční vlády

 Konkrétní nastavení změn, které mají pomoci dostat pod kontrolu neudržitelný deficit, je sice věcí jednání poslanců, ale věřím, že lidé s nižšími příjmy budou před jeho podstatným dopadem dostatečně ochránění. Určitou obavu mám naopak o střední vrstvy. Je to asi výsledek preferencí části koalice, která chce kupříkladu zachovat poměrně nízké zdanění vysokých příjmů.

Samozřejmě existuje riziko, že ti nejbohatší jsou s to přesměrovat rychle část příjmů do míst, kde dani uniknou. A na místo vyššího výběru daně by tak státní kase zbyla jen větší díra. Toto komplikované zdanění je tedy ale i proto věcí „chytrosti“ opatření a samozřejmě míry. Není však nemožné.

Bezesporu ale platí, že (o něco více) progresivní systém zdanění příjmů, úpravy pro některé poplatníky velmi výhodných paušálů a úpravy odvodů OSVČ toto riziko nevytváří, nebo jen v malé míře. A i takové kroky jsou dnes kvůli velikosti strukturálního schodku bohužel na místě. Abychom drželi daně tak velmi nízko, jak jsou nastavené dnes, na to už bohužel prostě nemáme. Neodpovědná rozpočtová politika v minulosti nám dnes tuto možnost vzala.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama