Ing. Radovan Vích

Člen předsednictva hnutí SPD, předseda RK SPD LBK
  • SPD
  • Liberecký kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,78. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

23.07.2023 22:00:03

Vích (SPD) Vláda Petra Fialy rozděluje V4 v rámci postoje k migraci

Vích (SPD) Vláda Petra Fialy rozděluje V4 v rámci postoje k migraci

Podpora kurzu v migrační politice EU ministra vnitra Rakušana a premiéra Petra Fialy nepřekvapila. Vládě Petra Fialy opravdu nejde o bezpečnost našich občanů, kope za cizí zájmy a v rámci států V4 jsme černými pasažéry.

Německo je plné a jeho schopnost přijímat další imigranty se snižuje. Chybějí peníze i ubytování. Jen loni přijala země 218 tisíc žadatelů o azyl, náklady na jejich podporu dosáhly 30 miliard eur. A letos? V prvních měsících je zájem ještě o 80 procent vyšší než minulý rok. Podpora AfD roste. Podobná jsou čísla jsou ale i ve Francii, Belgii, Nizozemsku. EU hledá řešení v podobě „Migračního paktu EU“ s povinnou solidaritou v rámci přijímání z nejvíce zasažených zemí. V podstatě kvóty, kdy za každého odmítnutého se bude platit 20 tisíc euro výpalné. Zatím se do těchto čísel počítá 468 tisíc Ukrajinců, kterým současná vláda udělila status dočasného strpění, ale co bude potom? Zatím vláda Petra Fialy přiznala, že nás Ukrajinci stáli 40 miliard korun a výzbroj a munice dovezené na Ukrajinu byly v ceně dalších 45 miliard korun. Ukrajina bude bojovat do posledního Ukrajince, oni u nás budou pobývat na dobu neurčitou, vláda nám naordinuje plošnou daňovou reformu a my všichni v EU to zaplatíme! Hrůza!

20. července 2023 vyrazila česká vláda do Katowic jednat společně s polskou vládou. A mimochodem vyřešit jedno velké společenské faux pas, kdy ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) hlasoval v EU jinak než Poláci a Maďaři, hlavní tahouni uskupení Visegrádské čtyřky (V4) v oblasti odmítání migrace do EU, zjednodušeně v médiích označovaná jako „Migrační pakt EU“ (i když tam žádný dokument přesně tohoto názvu není). Slováci se zdrželi, ale slovenská vláda je tzv. úřednická, dočasná vláda jmenovaná do předčasných voleb, tedy se od ní nedají očekávat nějaké zásadní politické postoje. Hlasování pro tento pakt v EU je podle mne podrazem na české občany.

Připomeňme si, jakým způsobem dochází k nelegální migraci přes území České republiky nebo na území České republiky. Je to zejména prostřednictvím různých dodávek, někdy i autobusů a pak také např. mezinárodními kamiony. Druhým běžným způsobem je přechod tzv. zelené hranice, což způsobuje bezpečnostní problémy hlavně na jižní Moravě. Je zřejmé, že pokud máme státní hranici v rámci vnitrozemského státu Schengenu (vnitřní schengenská hranice) v podstatě nehlídanou, tak kromě nárazových akcí policie (případně ve spolupráci s dalšími ozbrojenými složkami) nebo kromě zavedení dočasných kontrol na hranicích (to obvykle bývá jen v místech hraničních přechodů, tedy na silnicích, případně na železnici, zelená hranice zůstává dál průchozí), nemáme reálnou šanci zjistit, kdo na území ČR vstoupil a volně se zde pohybuje. Z toho vyplývá, že jakákoli čísla nelegální migrace jsou vlastně jen pomyslným vrcholkem ledovce, a nikoliv obraz reality. 

Tedy máme tu nelegální migraci „přirozenou“, kdy se různé osoby snaží dostat na území České republiky, resp. se přes ní přesunout do jiného státu, většinou do Německa nebo do Rakouska. Pak tu máme migraci „přidělenou". To je ta solidarita, heslo bývalé německé kancléřky Angely Merkelové „Wir schaffen dass." (ale ostatní státy EU to za nás také odnesou), povinné kvóty, dobrovolné kvóty a nejnověji pod názvem „povinná solidarita" (už to heslo samotné je naprostý nesmysl). To se přesně děje už několik let na úrovni EU a mezinárodních organizací, že se snaží donutit zejména státy EU, ale třeba i Velkou Británii, k tomu, aby nedobrovolně přijímaly migranty.

Některé státy s takovou kontrolou nesouhlasily - podle osob ve vedení státu (např. Španělsko). To ale většinou trvalo vcelku krátce a velká migrační vlna je přiměla tento postoj přehodnotit nebo jim takovou politiku "nedarovali" voliči a zvolili jiné strany. 

Některé státy mají tzv. „neuhlídatelnou" hranici. To platí například o Itálii nebo Řecku. Hlídat tak rozsáhlé námořní hranice by znamenalo stálou a efektivní námořní blokádu, a i tak není jisté, zda by pašeráci i tak neuspěli s průnikem menších plavidel. Navíc na takovou námořní blokádu tyto země nemají síly a prostředky a také finanční prostředky (bylo by to zkrátka příliš drahé pro jednotlivý stát). Operace EU/NATO ve Středozemním moři (ALTHEA), které měly bránit takovému pronikání nelegálních migrantů na území EU v praxi neuspěly. Agentura EU s názvem FRONTEX s pár čluny to nevytrhne. Raději nebudu rozebírat důvody. V lepší situaci jsou státy s pozemní hranicí (ve směru migračních tras) a současně s vůlí tu hranici Schengenu bránit. Viz Maďarsko, které si postavilo plot, ale zároveň za to bylo silně ostrakizováno.

Vše nasvědčuje tomu, že jsou tu nějaké „vyšší zájmy", aby migrace do EU dále probíhala, i kdyby to civilizaci států EU mělo zničit. Což už se ve Francii, Belgii, Holandsku, Německu a dalších zemích pomalu děje. Násilné nepokoje např. ve Francii nejen v tomto roce, ukazují, že ta destrukce je blíž, než si myslíme a může být důkladnější než si lze představit.

Nelze převzít odpovědnost za nečinnost jiných států, záměrné nedodržování platných pravidel a řešit „cizí průšvihy”. Ano, státy EU by měly být vzájemně solidární, ale ne v oblasti, která může skokově zhoršit bezpečnost v členských zemích EU. Pak by naopak měly být solidární ve vytvoření „neproniknutelné hradby” proti darebákům všeho druhu, kteří chtějí jen zneužít rozhazovačný sociální systém některých států EU, na který jsou lákáni jako „vosy na med”. Je třeba si nalít čistého vína, někdo se snaží zničit evropskou civilizaci a masová nelegální migrace je jen jedním z prostředků k tomuto cíli. A tak by se k tomu mělo přistupovat.

Země V4 dosud držely pevný postoj, že tohle prostě na svém území nechtějí zažít. Proto je třeba neustupovat od dosavadního kurzu anti imigrační politiky, ve smyslu nepřipuštění "povinné solidarity"/kvót ani jakkoli jinak nazvaného přesouvání bezpečnostních problémů z jiných zemí EU do České republiky. Tímto tempem by se to současné vládě mohlo podařit. Ještě že je proti Polsko a Maďarsko a Slovensko se po podzimních volbách s největší pravděpodobností také přidá. Potom už zbude pouze servilní probruselská vláda současné vládní pětikoalice pod vedením Petra Fialy. A ta zde již za dva roky po příštích volbách nebude a státy V4 to společně odmítnou. Už aby to bylo.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama