RNDr. Luděk Niedermayer

  • TOP 09
  • europoslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,31. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

28.07.2023 20:26:00

Hrůzné požáry vyžadují jasné činy. Snižovat emise

Hrůzné požáry vyžadují jasné činy. Snižovat emise

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k požárům v Řecku.

 Hrůzné požáry vyžadují jasné činy.

Tváří v tvář tragédii, kterou vyvolaly ničivé požáry na jihu Evropy, zdá se být víc než jasné, že:

  • Prognózy z minulých let, které spousta lidí označovala za zbytečné strašení, byly příliš optimistické. Realita je horší.
  • Boj za to, aby škody byly co nejmenší, má ale ještě větší smysl, než se zdálo. I přes všechnu snahu většiny zemí se situace bude zhoršovat. Ale o tom, jak moc a jak dlouho, rozhodne, jak úspěšně budeme emise snižovat.
  • Tzv. "adaptační opatření", která reagují na probíhající a nadcházející změny, musejí být jednou z priorit.

Jinými slovy, lidstvo a tedy lidé (representovaní v demokracii politiky) udělali chybu, že nechali věci zajít tak daleko. I přes opakovaná varování vědců i naší planety samotné s nástupem potřebných změn váhali. Největší díl viny pak samozřejmě nesou dle mého soudu politici, kteří ještě nedávno (ne-li dnes), svou hloupostí nebo v zájmu lobby, popírali riziko a brzdili nástup opatření, kterými se nyní snažíme krizi zvládnout. A že takových třeba u nás bylo a je fakt dost.

Díky dostupným technologiím, a v případě ČR dostupným stovkám miliard unijních korun, můžeme zásadně emise snížit, a tím pomoci lidstvu dostat situaci pod kontrolu. A změny (i rizika) tak udržet v míře, kterou lze s rozumnými náklady zvládnout.

Ale včera bylo pozdě. Musí to být nejen politická priorita ale hlavně oblast, ve které, pro nás neobvykle, budeme přijímat rychlá a kompetentní řešení.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama