Jan Lipavský

  • Piráti
  • ministr zahraničí
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,32. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

18.08.2023 6:23:00

Ruský oligarcha musí nést následky

Ruský oligarcha musí nést následky

Na návrh ministra zahraničních věcí schválila vláda 16. srpna 2023 zápis dalších tří subjektů na vnitrostátní sankční seznam.

 Národní sankce tak budou uplatněny na ruského podnikatele, který dodává zbraňové systémy ruskému režimu, a jeho příbuzné, kteří z takové vazby mají osobní prospěch. MZV zároveň navrhuje zařazení těchto tří subjektů na sankční seznamy EU.

„Ruský oligarcha, jenž stojí za výrobou raket, které zabíjejí nevinné Ukrajince, musí nést následky. Stejně jako ti, kteří si v Česku užívají luxusu za peníze z obchodu se smrtí. Jsem rád, že vláda dnes na můj návrh schválila zápis dalších tří osob na vnitrostátní sankční seznam,“ vysvětlil ministr zahraničních věcí Jan Lipavský.

Boris Obnosov je generálním ředitelem státního holdingu KTRV, který vyrábí zbraňové systémy a dodává je ozbrojeným silám Putinova režimu. Další dvě osoby – manželé Zorikovovi – mají z rodinné vazby na Obnosova osobní prospěch. V Česku vlastní a užívají luxusní nemovitosti a vozy.

Podmínkou pro zařazení na vnitrostátní sankční seznam je, že se subjekt dopustil nebo dopouští jednání, která jsou postižitelná podle některého ze sankčních režimů EU, a zároveň je takový krok v zahraničněpolitickém nebo bezpečnostním zájmu České republiky. V tomto konkrétním případě máme k dispozici důkladné zdokumentování činnosti narušující nebo ohrožující územní celistvost, svrchovanost a nezávislost Ukrajiny.

Zařazení na vnitrostátní sankční seznam (ZDE) znamená, že proti dané osobě začala platit omezující opatření, například zákaz vstupu či pobytu na území ČR, znemožnění toho, aby tato osoba získávala finanční prostředky v Česku, či zmrazení majetku, které má na starosti Finanční analytický úřad. Ten prověřuje, zda osoba zařazená na sankční seznam disponuje majetkem v Česku.

Na zařazení těchto jmen MZV spolupracovalo s Ministerstvem financí, Ministerstvem průmyslu a obchodu, policií a zpravodajskými službami.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama