Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová

  • NEZ
  • Kroměříž
  • senátorka
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,53. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

28.08.2023 19:05:00

Samospráva potřebuje posílit, ne oslabit

Samospráva potřebuje posílit, ne oslabit

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k boji proti ekonomickému i faktickému ohrožení samospráv měst a obcí ze strany státu

 V tomto týdnu představím subjekt, který chce být samosprávě trvalou silnou a akceschopnou oporou. Uvítáme zapojení všech sebevědomých starostů a starostek.

Po občanech jsou na řadě obce a města - ano, i těm se má za chvíli brát ve velkém, protože vláda nezvládá rozpočet státu. Tak se chce zahojit i na samosprávách. Daň z nemovitosti sice samosprávě nechali, protože se lekli právních argumentů, ale další kroky vedou k tomu, že vaše obce a města přijdou o miliardy, rozdělení daní bude nadále vysoce nespravedlivé vůči menším obcím a městům, a například rozdělení daní z hazardu je vyloženě "propražské".

Myslím si, že nastal čas na to, aby za samosprávu začal "kopat" sebevědomý tým, mimo jiné právníků a ekonomů, který přinutí vládu, a to každou vládu, brát samosprávu jako základ veřejné správy u nás, a bude důsledně bránit snahám nutit obce ekonomicky opět ke spojování ve stylu "vesnička má středisková", pokud samy nechtějí.

Projekt silného hráče, který bude stát na straně samosprávy, zejména vůči státu, jsem připravovala již před třemi lety a podle mého názoru nastal čas ho v těchto dnech a týdnech s plnou silou spustit, protože samospráva je v ekonomickém i faktickém ohrožení.

V následujících dnech proto oslovím obce a města s cílem zahájit činnost dalšího silného subjektu, který si klade za cíl být vedle SMO a SMS sebevědomým partnerem pro jednání s vládou o otázkách samosprávy v její samé podstatě, a bude chránit zejména její ústavně garantovaná práva včetně práv ekonomických - v tomto směru by pak rád určité role, které doposud zastávali jiní, zcela převzal. Jedná se o subjekt nezávislý, který nabídne profesionální a efektivní zázemí a oporu všem obcím a městům v České republice bez ohledu na to, kdo a “stranicky” za koho stojí v jejich čele.

Více se dozvíte v tomto týdnu.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama