Jan Lipavský

  • Piráti
  • ministr zahraničí
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,32. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

30.08.2023 10:21:00

Naše podpora bude pokračovat, dokud Ukrajina nezvítězí

Naše podpora bude pokračovat, dokud Ukrajina nezvítězí

Ministr zahraničí Ukrajiny Dmytro Kuleba navštívil 28. srpna 2023 Českou republiku.

S ministrem zahraničí Janem Lipavským jednal o pokračující všestranné české podpoře Ukrajině či přípravě „Fóra pro Ukrajinu“ a parlamentního summitu Mezinárodní krymské platformy v říjnu 2023 v Česku.

Dmytro Kuleba v Černínském paláci zároveň promluvil před českými velvyslankyněmi a velvyslanci v rámci jejich každoroční porady. Ministr zahraničí Lipavský šéfovi ukrajinské diplomacie zdůraznil, že Česko bude i nadále všestranně Ukrajinu podporovat, protože je to nejen v našem bezpečnostním zájmu, ale i v zájmu celého evropského kontinentu.

„Naše podpora bude pokračovat, dokud Ukrajina nezvítězí. K mírovému řešení lze dospět pouze s účastí Ukrajiny a podle jejích pravidel. Není možné vyměnit mír za jakoukoliv část právoplatného území Ukrajiny,“ uvedl Lipavský.

Oba ministři dále probrali i snahu Ukrajiny zahájit předvstupní jednání s EU ještě tento rok. „Jedinou naší obranou před ruským imperialismem je aktivní podpora Ukrajiny a podpora jejího přijetí do NATO a EU,“ řekl šéf české diplomacie.

Ministr zahraničí Lipavský zároveň poděkoval ukrajinské armádě a ukrajinské společnosti za bezpečnostní štít, který svým statečným odporem proti ruským okupantům poskytují i Česku.

Během jednání se ministři dotkli také významných událostí, které se uskuteční na podzim. V Praze se 24. října uskuteční 2. parlamentní summit Mezinárodní krymské platformy, který připravuje český parlament společně s ukrajinským. Ministerstvo zahraničí zároveň podporuje významnou mezinárodní konferenci Fórum pro Ukrajinu, která se bude v Praze konat v říjnu v rámci Fóra 2000.

Ve svém vystoupení před českými velvyslanci ministr Kuleba představil současné ukrajinské diplomatické úsilí směřující k mírovému ukončení ruské agrese proti Ukrajině. Jeho základem je 10bodový mírový plán prezidenta Zelenského, který Česko plně podporuje.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama