Mgr. Marek Novák, MBA

  • ANO 2011
  • Zlínský kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,41. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

30.08.2023 12:07:53

Dvojí metr u dvou velkých kauz? Náhoda nebo zastírací manévr?

Dvojí metr u dvou velkých kauz? Náhoda nebo zastírací manévr?

Máme tady na tom našem světě dvě kauzy IKEM a DOZIMETR. Obě svým rozsahem nevídané a zasahující do nejvyšších míst politických stran.

Obě tyto kauzy svědčí o tom, že někteří politici a podnikatelé se doposud nedokázali odstřihnout od praktik organizovaného zločinu, či spíše naopak, s jejich pomocí se snaží uchopit moc v našem státě. Je to však podobné jako Faustova smlouva s ďáblem. A navíc, na každou lež a podvod se dříve nebo později stejně přijde.

První případ se týká elitního lékařského pracoviště IKEM, které až do nedávna vedl Michal Stiborek. Nejprve ho doběhla lichvářská minulost a přes ministerské krytí sám odstoupil. Nyní se ukazuje, že jeho manažerské metody na pracovišti také nebyly vzorem přesné chirurgie, kterou je toto pracoviště známé, ale spíše praktikami vyhazovače z diskotéky. Objevují se informace o vydírání a nátlaku na ty, kterým jeho metody nebyly po chuti. Zastrašování a podobné. V tomto případě koná Policie České republiky příkladně. Dozvídáme se z médií, že v IKEMu operují vyšetřovatelé z Generální inspekce bezpečnostních sborů a Národní centrály proti organizovanému zločinu. Podle zjištění Seznam Zpráv dělají v této špičkové nemocnici prohlídky a zabavují dokumenty. Dělají tam svou práci padni, komu padni.

Bohužel, v druhém případě se tak neděje. Jde o známou kauzu DOZIMETR, která dnes má větví stejně jako lípa, český národní strom. Jistě, pánové Redl a Hlubuček byli ve vazbě a jsou stejně jako mnozí další obviněni. Ale, rozdíl je v tom, že tento případ má politické pozadí. Velké pozadí. A to nikdo neřeší. Nevšiml jsem si, že by někdo pozval ke svědecké výpovědi pány z hnutí STAN. Europoslance Polčáka, poslance Gazdíka nebo nabyvatele majetku po paní Medě Mládkové, pana Jiřího Pospíšila. A přitom podle zjištění Deníku N to byl právě Jiří Pospíšil, kdo zorganizoval klíčovou schůzku s mafiány v Itálii. Dlouholetý Pospíšilův poradce Jiří Fremr pak s mafiánskou skupinou Redla a Hlubučka na tuto schůzku navázal vyšetřovaným vydíráním pražských dodavatelů. Nevšiml jsem si, že by někde na pražském magistrátě nebo kancelářích poslanců zasahovala Policie ČR a NCOZ. A přitom jsme svědky jednoho z největších zločinů za bílého dne! Má tento případ na rozdíl od kauzy v IKEM politické krytí? Jaké povědomí má o této kauze předseda STAN Rakušan a předsedkyně TOP09 Adamová? Předsedové nevěděli, co se v jejich stranických aparátech děje? To jsou minimálně dva důvody k odstoupení. Prvním je vůbec stav, do kterého se pod jejich vedením obě partaje dostaly a druhým je politická odpovědnost.

V prvním případě ještě můžeme tvrdit, že šikovný šíbr Stibůrek si díky svým kontaktům a ostrým loktům zařídil v IKEM celkem slušnou živnost. A jeho odchodem se mají věci šanci vrátit do normálu. V tom druhém případu jde, bohužel, o nevratný čin, který bude mít po desetiletí neblahý vliv na českou politiku. Podle tohoto vzorce totiž českou politiku řídí zákulisní podnikatelé, kteří disponují majetky o jejichž nabytí můžeme mít mnoho pochyb a politici jsou loutky, co za pár drobných přikryjí vše. Řečeno lidově: normálně kradou, ale zaštiťují se takovými hodnotami jako je demokracie, obecný prospěch, pravda a láska, která bojuje se lží a nenávistí.

A Policie?  Nic. Ticho.


Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama