Zuzana Majerová

  • Trikolora
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,07. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

01.09.2023 6:23:00

V zájmu ČR je spolupráce se všemi státy po celém světě

V zájmu ČR je spolupráce se všemi státy po celém světě

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k rostoucí ekonomické spolupráci zemí BRICS

 Ekonomické uskupení BRICS (Brazílie, Rusko, Indie, Čína a Jižní Afrika) se rozhodlo pro rozšíření. Zatím k 1. lednu 2024 o šest zemí. Zájem má ale mnohem více států. Toto uskupení tak může zahrnovat velkou část světové ekonomiky a populace. Jen v současnosti představuje pět zemí BRICS 41 procent světové populace a 26 procent globální ekonomiky – ale plánuje se další rozšiřování.

V zájmu naší České republiky je politika všech azimutů, tedy spolupráce se všemi státy po celém světě, se kterými to pro nás bude výhodné, a ne se pouze orientovat na západní Evropu, USA a především Německo. Potřebujeme diverzifikovat svůj export, import i investice, abychom nebyli na nikom fatálně závislí a vydíratelní. Tyto země mají obrovské trhy s obrovskou populací.

Některé z těchto zemí mají vysoký hospodářský růst, zatímco Evropská unie dlouhodobě roste pomalu, stagnuje a dusí svou ekonomiku byrokratickými regulacemi a sebevražedným Green Dealem. Země BRICS a spol. takto nesmyslně pojatý boj proti emisím CO2 neprovádějí a peníze tak mohou investovat do svého rozvoje.

Zájem o vstup do organizace BRICS má více než 40 zemí, podle agentury TASS formální žádosti o vstup podalo zatím 22 zemí. Jsou to Alžírsko, Argentina, Bangladéš, Bahrajn, Bělorusko, Bolívie, Venezuela, Vietnam, Honduras, Egypt, Indonésie, Írán, Kazachstán, Kuba, Kuvajt, Nigérie, Spojené arabské emiráty, Palestina, Saúdská Arábie, Senegal, Thajsko a Etiopie. Podle zdrojů z posledního summitu BRICS v Johannesburgu budou od roku 2024 přijaty Argentina, Spojené arabské emiráty, Saúdská Arábie, Egypt a Etiopie.

Také se hovoří o tom, že chtějí oslabit dolar jako mezinárodní rezervní měnu a chtějí uskutečňovat své transakce v jiných měnách. Tím by se hodně oslabilo postavení USA, která by už svou inflaci natištěných dolarů nemohla vyvážet do zahraničí.

Je vám jasné, kam asi směřují ekonomiky EU, USA a všech spojenců Fialovy vlády…

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama