Margita Balaštíková

  • ANO 2011
  • Zlínský kraj
  • poslankyně
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

05.09.2023 19:16:15

Kam lidovec šlápne, tam deset let tráva neroste

Kam lidovec šlápne, tam deset let tráva neroste

Tak se nám opět KDU-ČSL otočila na obrtlíku. Jak statečně bránila zavedení spotřební daně z tichých vín, najednou je pro. Společný boj pětikoalice proti Andreji Babišovi je prostě nelítostný, a nyní mu padnou za oběť čeští a moravští vinaři.

V roce 2010 jiný lidovec, Miroslav Kalousek, stál za zvýšením spotřební daně na pivo a dopadlo to opravdu žalostně. Daň se zvýšila o 50 haléřů a stát předpokládal, že takto vybere o 1,3 miliardy korun více. Příjem státu se ale zvýšil jen o 345 milionů, domácí výroba piva klesla o 8 procent, čtvrtina pivovarů se zrušila a dovoz piva stoupnul na více než trojnásobek. Došlo tedy k obrovským ztrátám v pivovarech a sladovnách.

U tichého vína to může dopadnout velmi podobně. Od devadesátých let udělalo české a moravské vinařství obrovský kus práce, doslova se tu podařilo postavit tento obor na nohy. Přispěla k tomu i kvalitní a náročná legislativa, která vyžaduje od každého, kdo vstupuje se svým vínem na trh, aby vyráběl kvalitně. I malá vinařství, která budou zavedením spotřební daně první postižená, představují velké investice. Těmto lidem teď lidovci prostě a sprostě podtrhnou nohy.

Co to v této partaji je za sněť? Tradičně silná na Moravě, na venkově, a udělají takový podraz? Když zničili před 13 lety chmelaře, chtějí dnes zničit majitele vinic? Podavatele lahví, vinné restaurace a další příbuzné obory? Jejich identitu, investice do marketingu a reklamy a zahodí celou myšlenku dobře fungujícího vinařského fondu?

Padnou-li po tomto trapném zásahu vlády čeští a moravští vinaři, otevře se na domácím trhu prostor pro další dovoz. Ani teď není jednoduché obstát v konkurenci kvalitních francouzských, italských, španělských a kalifornských vín, stejně jako v konkurenci s levnými krabicovými víny z oblastí, kde slunce levně odpracuje to, co na svém vínu musí český výrobce opatrovat svou dovedností, pečlivostí a zkušeností.

A proč to všechno? Evidentně se lidovci podřizují vůli pětikoalice, kterou drží pohromadě ideologie "Antibabiš". Tento společný fetiš způsobuje, že se křesťan spojí s čertem, že bude obhajovat to, co původně kritizoval, a že bude nakonec hlasovat i pro legalizaci drog, se kterou přicházejí Piráti.

Co si lidovci za tento svůj vazalský postoj kupují, není zatím známo. Z jejich programových zásad, na které lákali před dvěma lety své voliče, už toho moc nezbývá. Péče o rodinu? Teď schvalují zákon, podle kterého se zvýší mateřský příspěvek – ale ne všem maminkám, ale jen těm, kterým se dítě narodí až příští rok. Takže tu budou rodiny, které dostanou méně peněz, přestože o své děti pečovaly v době nejvyšší inflace, a rodiny, které dostanou o něco více, ale děti mají až příští rok, kdy už má být inflace celkem nízká. Nesmysl!

Lidovci stojí v čele okrádání našich důchodců, nezvládají řídit pracovní úřady, vyplácet včas dávky, škrtají dotace do zemědělství a tedy zdražují potraviny. A teď ještě zlikvidují české a moravské vinařství, které se po dvaceti letech už solidně drží na nohou. Lidovci těmto lidem opět podrazí nohy, jen aby se udrželi u koryta. Kalouska ze své partaje sice vyloučili, ale jeho mentalitu si zřejmě podrželi jako genetické dědictví.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama