Margita Balaštíková

  • ANO 2011
  • Zlínský kraj
  • poslankyně
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

08.09.2023 22:22:26

Důchodci, miminka nebo solárníci?

Důchodci, miminka nebo solárníci?

Na stole je další signál, kterým hodlá tato vláda zvýšit inflaci. Plánuje obnovit placení příspěvku na obnovitelné zdroje energie, což bude každého odběratele stát zhruba 500 Kč za 1 MWh. Je to hodně peněz a budou to platit všichni.

Kam ty peníze půjdou? Z podstatné části majitelům solárních elektráren, kteří pobírají miliardové podpory už od roku 2010! Ano, na začátku byly nutné poměrně velké investice a stát měl o solární elektrárny zájem. Dnes je to jinak. Solární elektrárny komplikují distribuci, vynucují si zvýšený provoz plynových elektráren a ještě dostávají za vyrobenou elektřinu bonus.

Solární elektrárny zdražují elektřinu a jistě existuje cesta, jak tuto podporu zredukovat. Za dva roky to tuto vládu ani nenapadlo, natož aby něco v tomto smyslu připravila. Jedním z důvodů může být, že do solárního byznysu jsou zapojeni i někteří politici z té doby, kteří sice zůstávají ukryti, ale tahají za nitky.

Druhým, zcela nesporným důvodem, je, že zatím si vláda myslí, že může brát jiným. Zákonná pravidla na vyměření důchodů se změní ze dne na den. Kdyby změny vstoupily v platnost alespoň s ročním odkladem, stálo by to možná pár set milionů. Kdyby se zvýšený rodičovský příspěvek vztahoval na všechny děti, které jej v současné době pobírají, šlo by řádově rovněž o miliony, ne o miliardy.

Tyto "odvážné" kroky tato vláda udělá a ještě nám tvrdí, že je to nezbytně nutné, jinak by nastala katastrofa. Na peníze solárních baronů ovšem nesáhnou ani náhodou. To by asi byl pěkný šrumec, že? Kdežto důchodci a miminka se sotva ozvou.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama