RNDr. Alexandr Vondra

  • ODS
  • europoslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,37. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

24.09.2023 8:20:00

Je nesmysl odstavit uhlí úplně, dokud není náhrada

Je nesmysl odstavit uhlí úplně, dokud není náhrada

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k opatřením na ochranu klimatu.

 Změny na Severu.

Vláda ve středu nejednala v Praze, ale na severozápadě Čech. V Kadani. Je správné upřít pozornost na kraj, kterého se budoucí transformace energetiky a průmyslu týká nejvíc. Počítá se i s prostředky EU. Proto jsme předtím klíčová místa navštívili s europoslaneckou kolegyní Veronika Vrecionová 

Uhlí logicky ustupuje, řeší se rekultivace. Na místě bývalých dolů vznikla jezera v Chabařovicích a Mostě, využívaná k rekreaci. Ale nebude dost vody na to zatopit všechny. Proto se některé nechají volné přírodě, která si poradí sama. Je to správně. Ukázkou je Radovesická výsypka u Bíliny, kterou jsme navštívili. Přírodní jezírka, lesíky, louky, to vše přitahuje zajímavé ptáky, rostliny i milovníky přírody. Ornitologové zrovna kroužkovali. Králíček ohnivý na fotce je náš nejmenší opeřenec.

Zároveň je nesmysl odstavit uhlí úplně, dokud není náhrada. Navštívili jsme elektrárnu v Ledvicích. Nejmodernější u nás, nedávno zcela modernizovaná. Emise o 50% nižší. Musíme najít model, aby byl provoz ekonomický i při vysoké ceně povolenek, zejména nebude-li svítit slunce a foukat vítr.

Krušné hory jsou jedním z mála našich regionů, které mají slušný větrný potenciál. Navštívili jsme malý větrný park u Moldavy. Ještě nedávno hrozilo, že majitel, až mu dojde licence, ho bude muset odstranit, protože krajské zastupitelstvo drželo plošnou uzávěru. Teď ji správně zrušilo. Větrníky tam, kde s tím nemají místní problém a kde často fouká, mají smysl. Jsou čisté. V Rakousku i Německu rostou jako houby po dešti. Ale nejsou všespásné.

Vědí to Poláci. Hodně jich taky stavějí, ale zároveň uhlí úplně neodepisují. Příkladem je důl Turów nedaleko Frýdlantu. Babišova vláda se s Polskem hádala bez jakéhokoli výsledku. Vloni jsem nové vládě pomohl se s Poláky dohodnout. Dali nám miliardu na opatření, která pomohou českým obcím u hranic postižených těžbou. U Liberce už se staví úpravna vody, vodovod bude hotov do dvou let. Na české poměry rekordní tempo.

Pod Cínovcem jsme jednali s firmou Geomet. Chtějí těžit lithium potřebné pro výrobu tolik žádaných baterií. Naše ložisko je největší v Evropě, byl by nesmysl ho nevyužít. Firma ale musí zlepšit komunikaci s místními obcemi. Sever chce zcela přirozeně minimalizovat škody a maximalizovat prospěch. Dá se to s dobrou vůlí a otevřenou komunikací zvládnout.

Sever má taky další potenciál pro obnovitelné zdroje. Příkladem je ojedinělý projekt využití geotermální energie pro výrobu tepla v Litoměřicích, který má být podpořen taky z fondů EU. Čistý zdroj nahradí špinavé uhlí. Perspektivou jsou i přečerpávající hydroelektrárny. Převýšení mezi Mosteckou pánví a Krušnými horami po tom volá. Dole zatopený důl, nahoře přečerpávací nádrž podobná Dlouhým stráním v Jeseníkách. Na vrcholu Krušných hor už umělé přehrady jsou (Fláje, j.), zásobují pitnou vodou. Nikomu nevadí….

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama