Prof. PhDr. Petr Fiala, Ph.D., LL.M.

  • ODS
  • předseda vlády
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,28. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

27.09.2023 9:15:00

Politici by měli výstupy NKÚ aktivně využívat, nejen pasivně trpět

Politici by měli výstupy NKÚ aktivně využívat, nejen pasivně trpět

Předseda vlády Petr Fiala vystoupil v úterý 26. září 2023 se svým projevem na mezinárodním semináři Greening SAIs, který se konal u příležitosti oslav 30. výročí Nejvyššího kontrolního úřadu. Zároveň zde bylo představeno jeho nové sídlo.

 Mezinárodní seminář Greening SAIs představil kontroly nejvyšších kontrolních institucí v oblasti ochrany životního prostředí a udržitelného zdroje. Zároveň ukázal jejich vlastní přínos pro ochranu životního prostředí, ať už v jejich vnitřním fungování nebo správě jimi užívaných nemovitostí. Součástí akce bylo setkání s nejvyššími ústavními činiteli České republiky, prezidenty partnerských nejvyšších kontrolních institucí a stávajícími a dřívějšími představiteli a zaměstnanci Nejvyššího kontrolního úřadu.

„V našem politickém systému plní NKÚ velmi důležitou funkci, kontroluje ostatní veřejné instituce, nakládání se státním majetkem či třeba plnění státního rozpočtu. Ve všech těchto oblastech dává pozor na to, zda stát jedná hospodárně a transparentně. V loňském roce takto zkontroloval asi 570 miliard zaplacených z veřejných peněz a zorganizoval přes tři desítky kontrolních akcí,“ řekl premiér Fiala.

Úřad svá zjištění předkládá nejen vládě či parlamentu, ale také veřejnosti, aby měli dostatek podložených informací a mohli se kvalifikovaně rozhodnout. Podle předsedy vlády NKÚ historicky upozornil na řadu kroků, rozhodnutí či třeba špatných dotačních programů, které byly formálně v pořádku, ale při bližším pohledu nedávaly smysl a vyžadovaly pozornost.

„Mám za to, že politici by měli výstupy NKÚ aktivně využívat, nejen pasivně trpět. Snažíme se dnes reformovat fungování státu, přemýšlíme o tom, jak jej po letech stagnace zefektivnit, hledáme příklady dobré praxe,“ uvedl Fiala.

Na závěr svého projevu premiér Fiala poděkoval současnému prezidentovi NKÚ Miloslavu Kalovi, který je s touto institucí spjat již 15 let, i všem jeho spolupracovníkům.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama