MUDr. Jiří Mašek

  • ANO 2011
  • Královéhradecký kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,46. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

06.10.2023 11:17:00

To koukáte, jak disciplinovaného oficíra jsme si zvolili na Hrad

To koukáte, jak disciplinovaného oficíra jsme si zvolili na Hrad

Reakce na svém veřejném facebookovém profilu na projev prezidenta Pavla v Evropském parlamentu

 Velké státy Evropské unie v čele s Německem by si to velmi přály. Ty menší se tomu brání. Řeč je o možnosti použití právo veta ve společné zahraniční a bezpečnostní politice EU.

Jinými slovy, každý ze sedmadvacítky členských států má možnost zablokovat návrh, i kdyby se na něm zbylých 26 států shodlo. Prezident Petr Pavel v úterý v projevu v belgických Bruggách kromě jiného řekl, že by bylo dobré diskutovat o tom, zda by se členské státy EU neměly práva veta vzdát.

Člověk by neřekl, že po třiceti letech, co jsme se vymanili z područí Ruska, kde o nás rozhodovali jiní, bude někdo tleskat tomu, že bychom se měli dobrovolně zbavit práva rozhodovat o vlastním směřování aspoň v těch nejdůležitějších záležitostech.

Z českých politiků jsou možnému přechodu na hlasování kvalifikovanou nakloněni třeba europoslanec například Luděk Niedermayer za TOP 09 a europoslanci Pirátů, kdy Mikuláši Peksovi se vyjádření prezidenta Petra Pavla líbí. Je to přitom otázka svrchovanosti. Ztráta veta by pro nás byla fatální. Pak už bychom neprosadili vůbec nic.

To koukáte, jakého disciplinovaného oficíra jsme si zvolili na Hrad.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama