Mgr. Jan Farský

  • STAN
  • Semily
  • zastupitel města
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,56. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

14.08.2012 10:16:00

O veřejných prostředcích jedině veřejně

O veřejných prostředcích jedině veřejně

Komentář poslance Jana Farského

Před čtyřmi měsíci jsem na této stránce poprvé publikoval článek o Registru smluv, webové stránce, na níž by měly být povinně zveřejňovány všechny smlouvy uzavřené veřejným sektorem, ale také objednávky a faktury, které vystaví a proplatí.

Myšlenka zavést takový registr v České republice se setkala s úspěchem, objevily se nicméně i hlasy, podle nichž je provozování takového registru téměř nemožné technicky – a především to má přinést zcela nepřiměřenou administrativní zátěž.

Ze Slovenska, které mi bylo velikou inspirací, ovšem vím, že zavedení Centrálneho registra zmlúv přineslo úsporu 20 procent veřejných prostředků, což by u nás mohlo být kolem 30 až 40 miliard korun. Hlavně proto jsem se svého nápadu nechtěl vzdát. O jeho zkušební realizaci jsem požádal městského informatika a výsledek?

Ono to jde! A docela jednoduše. Jen se musí chtít, což zkrátka někdy bývá problém. Od 1. srpna jsou tak zveřejňovány veškeré:

• smlouvy, které město uzavře
• faktury, na základě nichž město poskytne plnění
• a konečně také objednávky, které město vystaví.

Dokumenty je možné zobrazit podle období, ve kterém vznikly, ale také třeba jen všechny dokumenty, které souvisí s konkrétním subjektem – smluvním partnerem. Nudným popisem aplikace vás nicméně nemíním zdržovat, výsledek si můžete prohlédnout sami, a to zde.

Toto opatření, které ověřuje životnost slovenského modelu i v našich podmínkách, je prvním krokem směrem k vyšší transparentnosti a informovanosti o nakládání s veřejnými prostředky. Další by měly následovat již záhy – od 1. září by měl obdobný registr začít fungovat na Ministerstvu financí. Zveřejňovány v něm budou smlouvy, faktury a objednávky ministerstev financí, zdravotnictví sociálních věcí a kultury spolu s Ředitelstvím silnic a dálnic. Jeho přípravy v současnosti vrcholí.

A konečně - na zářijové schůzi Poslanecké sněmovně bude v prvním čtení projednáván návrh zákona o Registru smluv, který by povinnost zveřejňovat uvedené dokumenty stanovil všem ministerstvům, krajům, obcím a dalším subjektům z veřejného sektoru. Návrh, který zakotvuje nezpochybnitelný princip - veřejné prostředky pod veřejnou kontrolou, podpořilo svým podpisem třiapadesát kolegů napříč politickým spektrem. I proto věřím, že Poslaneckou sněmovnou projde hladce. Držte nám palce!

Podrobnější informace naleznete na:

Plné znění návrhu zákona o Registru smluv- http://www.psp.cz/ff/df/51/c0/0c.htm

Argumentář k Registru smluv- http://www.janfarsky.cz/aktuality/116_Argumentar-k-Registru-smluv/

Jan Farský
poslanec TOP 09 a starosta Semil

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama