doc. JUDr. Ing. Karel Nedbálek, PhD., MBA

  • ČSSD
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,24. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

23.10.2023 16:26:42

Finanční gramotnost pro sedláky aneb selský rozum ví, jak na to

Finanční gramotnost pro sedláky aneb selský rozum ví, jak na to

Tato kniha se věnuje finanční gramotnosti s důrazem na praktické a srozumitelné informace pro každého, včetně těch, kteří se finanční problematikou běžně nezabývají. Autor se snaží vysvětlit složité pojmy a souvislosti pomocí obrazných přirovnání a z

Vyšla nová kniha „Finanční gramotnost aneb selský rozum, ví jak na to“, rozšiřuje repertoár vydávaný advokátní kanceláří Mgr. Karel Nedbálek a otec ve Slušovicích. V tomto roce je to již třetí a celkově 17. publikace.









Předmluvu ke knize napsal známý youtuber Daniel Sterzik, alias Vidlák. Finanční gramotnost znamená uvědomit si, jak nakládat se zdroji, které máme k dispozici. Doufám, že jsem opravdu bohatý. Víte, co je bohatství? To je to, co vám zbude, když vám dojdou všechny peníze. Doufám, že nějaké takové bohatství mám. Že mám něco v hlavě, něco v rukách, něco ve zkušenostech a něco ve zručnosti. Doufám, že jsem správně postupoval při opravě domu a teď se ukáže, že to k něčemu bylo. Doufám, že bohatství jsou i moje děti, doufám, že se neodrodily a neodrodí, doufám, že zůstaneme rodina. Doufám, že jsem v uplynulých deseti letech nepodvedl sám sebe, že jsem si nemazal med kolem huby. Doufám, že jsem nepodvedl ani Vás, po přečtení této knihy. Že jsem Vám radil smysluplně, že jste mě nebrali jako slovo Boží, ale jen pro vlastní inspiraci. Doufám, že jsem Vám pomáhal tříbit myšlenky, že jsem Vám zprostředkovával jiné pohledy a že tohle všechno nějak přispěje k Vaší odolnosti proti nástrahám budoucnosti. Doufám, že zůstaneme lidmi, bez ohledu na všechno, co nás čeká.

Reforma hospodářství a rodinných rozpočtů znamená, že uvolníte více zdrojů na to, aby vytvářely další zdroje. U rodinných hospodaření musíte více šetřit a tím postupně kumulovat zdroje.  Také u státu další zdroje vytvářejí další zdroje, až jednoho dne zjistíte, že i obrovské státní dluhy jsou řešitelné a eliminujete je. Nemusím být vystudovaný ekonom, abych věděl, že výsledkem bude nikoliv více vybraných peněz, ale méně, když stát a lidé se nechovají zodpovědně a podnikatelé nedělají modernější, racionálně efektivnější továrny, jestliže dividendy tečou do ciziny, a ještě se mají platit emisní povolenky a tak dále. Podobné je to u ekonomického chování obyčejných lidí a rodinných rozpočtů. Současné elity neberou ohled na přírodní zákony, neberou ohled na geopolitiku a neberou ohled na hospodářské zákonitosti. Existují větší vlivy, větší síly. Již to tady v minulosti jednou bylo, ideologická vůle a proklamace, aby se poručilo větru, dešti. Snaha, aby silná, neustále opakovaná slova, přetlačila zákonitosti, určitě nestačí, abychom se měli lépe. Ještě jednou uvažujte selským rozumem a chovejte se zodpovědně vůči sobě.

Jak se orientovat ve finančních záležitostech Vám jistě napoví tato kniha.

Je určena všem, kteří nějakým způsobem zápolí s rodinným a osobním rozpočtem a jinými ekonomickými otázkami. Podnětem pro napsání knihy bylo, že někteří zaměstnanci vyžadovali každý den nějakou zálohu za práci. Nebyli schopni vyjít s penězi do výplaty, když výplatní termín byl kolem 15. v měsíci. Když náhodou obdržel zaměstnanec větší částku, tuto pak použil k nakoupení naprosto nepotřebné, zbytečné, luxusní věci, neodpovídající jeho možnostem a okamžitě se zadlužil, protože na druhý den neměl z čeho žít a musel si někde půjčit. Snažte se nepodléhat lákavým nabídkám typu: Vánoce se blíží, kupte roztomiloučký dárek pro děti, skvělá dovolená za hubičku, kup si teď, zaplať později. Budu rád, když některé doporučené postupy použijete ve svém životě a tímto způsobem Vás to pomalounku naučí šetřit a správně investovat. Potom nebudete závislí na tom, abyste každý den požadovali nějakou zálohu.

Tato kniha se věnuje finanční gramotnosti s důrazem na praktické a srozumitelné informace pro každého, včetně těch, kteří se finanční problematikou běžně nezabývají. Autor se snaží vysvětlit složité pojmy a souvislosti pomocí obrazných přirovnání a zjednodušení, které jsou srozumitelné i pro ty, kdo nemají hlubší ekonomické znalosti. V knize jsou vysvětleny základy inflace, je zde popsána jako nárůst cen výrobků a služeb v ekonomice. Dále se autor zabývá pojmy potravinová soběstačnost a bezpečnost. Soběstačnost znamená schopnost země produkovat dostatek potravin pro své obyvatele, zatímco potravinová bezpečnost souvisí s dostupností a dostupnou cenou potravin. Kniha se dále věnuje vlivům na cenu elektrické energie. Jsou zde popsány faktory, jako jsou nabídka a poptávka po elektřině, výrobní náklady a regulace trhu. Autor také vysvětluje pojmy virtuální měny, což jsou digitální peníze nemající fyzickou podobu, a líčí, jak se stanovuje hodnota koruny vůči ostatním měnám. Kniha se dále věnuje sdílené ekonomice, což je koncept využívání a sdílení zdrojů a služeb mezi jednotlivci a firmami.
Maslowova pyramida lidských potřeb je také vysvětlena jako hierarchie lidských potřeb od základních fyzických, až po vyšší psychologické potřeby. Další kapitoly se zaměřují na pilíře prosperity a diverzifikace majetku, tedy postupy vedoucí blahobytu jednotlivce. Vysvětlen je také proces rodinného rozpočtu. Kniha se rovněž věnuje otázce oddlužení fyzických osob, poskytuje rady a postupy, jak řešit finanční problémy a dluhy. Poslední kapitola popisuje, jak stanovit cenu nemovitosti, tato oblast obsahuje řadu výpočtů, ale pro pochopení stačí jednoduché závěry. Celkově lze tuto knihu charakterizovat jako snahu o přiblížení finančních konceptů a znalostí laické veřejnosti prostřednictvím jasných a srozumitelných vysvětlení a praktických příkladů.

Kdo bude mít o knihu zájem objednávky můžete podávat také u paní Naděždy Malinové na e-mailu nadamalinova@email.cz. tak i na mobilu 775 337 003,

za 200 Kč může objednat + cena dobírky.



V nabídce jsou i jiné knihy dle výběru na obrázku.

Dále možno získat při osobním odběru v kanceláři se Slušovicích na Motelu Golf Start, Slušovice č.p. 520.

Více o knize a taky o činnosti advokátní kanceláře Mgr. Karel Nedbálek a otec ve Slušovicích na: https://www.motelgolf.cz/.../financni-gramotnost-aneb.../

Ve Slušovicích říjen 2023

doc. JUDr. Ing. Karel NEDBÁLEK, PhD., MBA

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama