Mgr. Jana Mračková Vildumetzová

  • ANO 2011
  • Karlovarský kraj
  • poslankyně
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,28. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

25.10.2023 19:05:00

Obce musí všechno udělat, ale zaplaceno za to nedostanou

Obce musí všechno udělat, ale zaplaceno za to nedostanou

Projev na 78. schůzi Poslanecké sněmovny 25. října 2023 k návrhu státního rozpočtu pro rok 2024

 Vážení členové vlády, vážené kolegyně, kolegové,

já bych se také ráda vyjádřila k návrhu státního rozpočtu na rok 2024. Jsem velmi ráda, že je přítomen pan ministr vnitra, protože je jasné, že se budu věnovat především kapitole Ministerstva vnitra. Minulý týden se tady v Poslanecké sněmovně probírala nedůvěra vládě, vystupoval tady pan premiér, který tady jasně řekl, že bezpečnost je základním úkolem státu a že do bezpečnosti je důležité investovat. O to víc mě mrzí, že když se podívám na návrh státního rozpočtu na rok 2024 - a nemusím říkat, že bezpečnost máme vnější a vnitřní - tak když se podívám na Ministerstvo obrany, tak Ministerstvo obrany má navýšený rozpočet zhruba o 39 miliard korun, ale Ministerstvo vnitra, které má ponejvíce na starosti vnitřní bezpečnost, tak bohužel v návrhu rozpočtu má -2,2 miliardy korun.

Myslím si, že Ministerstvo vnitra určitě jednalo, ale myslím si, že návrh nebo respektive to výsledné číslo tím, že je minusové, neříká a nekoresponduje to, co tady říkal pan premiér, a to je, že bezpečnost je základním úkolem a že je nutné do bezpečnosti investovat, protože to v žádném případě v rámci resortu Ministerstva vnitra - v žádném případě - nekoresponduje s tím, co tady pan premiér Petr Fiala říkal.

No a nyní mi dovolte nějakým způsobem rozklíčovat, o co v návrhu rozpočtu Ministerstva vnitra na příští rok jde. Já jsem si velmi pečlivě studovala všechny výroky, které pan ministr vnitra během roku vůči policistům a vůči hasičům dělal. Mnohokrát jim děkoval, jak za uprchlickou krizi, za to, že pomáhají na hranicích v rámci nelegální migrace i v rámci covidu a tak dále, neustále říká, pomáhají i v rámci požárů v jiných státech, mohla bych asi říct mnoho, mnoho věcí, a jsou opravdu nepostradatelní a my je potřebujeme v každodenních věcech, v každodenních událostech, s kterými se všichni občané potýkají.

A samozřejmě v jejich názvu je "pomáhat a chránit". A musím říct, že inflace, která je díky této vládě jedna z nejvyšších a v letošním roce její průměr bude zhruba na 10 %, tak v březnu letošního roku pan ministr vnitra - on dává mnoho rozhovorů, ale tento rozhovor dával pro Českou televizi, kde jasně řekl, že policistům od příštího roku porostou platy, protože je vysoká inflace. Je to legitimní požadavek. No, tak se podívejme, jak dopadlo to, co se tvrdilo v březnu.

Když se podívám do návrhu rozpočtu, tak ohledně platů dochází ke snížení zhruba o 1 miliardu, možná trochu níž, s tím, že máme bezpečnostní sbory a máme civilní zaměstnance. Já bych se v této souvislosti velmi ráda pana ministra vnitra zeptala, protože se to ke mně dostává z mnoha zdrojů, že tím, že nám klesá počet policistů v rámci bezpečnostních sborů, takže se převádějí civilní zaměstnanci do bezpečnostních sborů tím, aby se navýšil počet. Například, uvedu to na praktickém příkladě, který dostávám od lidí, a to je, že například personalisté, kteří jsou dneska jako civilní zaměstnanec, tak se zaměstnanec převede pod bezpečnostní sbory. Nemusím připomínat, že kdo je veden v bezpečnostním sboru, tak po několika letech má nárok na výsluhu, a nemusím říkat, že heslem, které jsem tady dnes řekla, tak ho znovu zopakuji, je, že policie má pomáhat a chránit. Já nechci tím znevažovat personalistu, ale je jasné, že ten, kdo je pod bezpečnostními sbory, tak právě naplňuje heslo "pomáhat a chránit". Takže jestli byste mi na to mohl odpovědět, protože už se na mě obrátilo několik organizací a několik lidí, že toto se v tuto chvíli na policii děje.

Zároveň bych ráda dostala odpověď na to, že nadále v současné situaci, která se děje na Blízkém východě, v rámci válečného konfliktu na Ukrajině, a tím říkám bezpečnostní situaci, jestli nadále pokračujete v projektu slučování obvodních oddělení? Já si myslím, že policisté by měli být co nejblíže občanům, a chtěla bych vás vyzvat, aby popřípadě jste ihned tento projekt ukončil, a jak je vidět, personální situace právě na obvodních odděleních je velmi špatná. Všichni poslanci v Poslanecké sněmovně obdrželi dopis od odborové organizace, kde je jasně napsáno, jak dochází k tomu, že například na obvodním oddělení v Chebu, kde má být 79 policistů, tak jich je tam dnes pouze 55.

Takže pan ministr vnitra říkal v březnu - policisté, hasiči, dostanete přidané finanční prostředky - je říjen, situace je úplně jiná. Nechci tady otevírat, že někdo pořád říká o někom - a já nepoužívám slovo dezinformace - že pořád někdo říká nepravdu, říká lež. Tak já nechápu, jak může ministr vnitra v březnu říkat, že policisté dostanou navýšené své platy, a v říjnu tomu tak není. Jestli se inflace změnila - já nevidím, že by se změnila, protože v průměru má být 10 %.

Pak další věc, a to jsou výdaje v rámci, jak policie, tak hasičů. Všichni víme, že musí se obměňovat technika, výšková technika, cisternové automobilové stříkačky, hasičské vozy, další věci, a tam tedy dochází také ke snížení tohoto rozpočtu, zhruba je to tedy u policistů - zhruba - 600 milionů a u hasičů je to -1,1 miliardy korun. A teď, kdybych to rozklíčovala na dotační programy, a tak tam musím říct, že si říkám, když se podívám na programové prohlášení vlády - já vám přečtu pouze dvě věci, které má Ministerstvo vnitra v programovém prohlášení. "Nadále budeme přispívat ke zlepšení materiálního vybavení dobrovolných hasičů." Tak já nevím.

Minulý rok jsme tady bojovali s Drahoslavem Rybou a ještě s ostatními, aby zůstal dotační program na obnovu hasičské techniky, jak u dobrovolných, tak u profesionálních hasičů. Ani jeden pozměňovací návrh nám nebyl schválen, takže se odebraly finanční prostředky, a tudíž se hasičská technika nemůže v intervalech tak, jak to bylo nastavené, tak se nemůže obměňovat. Já jsem tady říkala i, jak je zastaralá, že někteří mají už po 20 letech životnosti techniku a musí se to pravidelně obměňovat. Takže vůbec nechápu, toto máte v programovém prohlášení, tak mi vysvětlete, jakým způsobem to naplňujete.

Když se podívám na dotační programy, tak i dobrovolným hasičům odebíráte. Na podporu jednotek dobrovolných hasičů, já předpokládám, že bývalý generální ředitel Drahoslav Ryba se tady k tomu také ještě vyjádří, protože jestliže nebudou mít na rekonstrukci hasičských zbrojnic, jestliže nebudou mít finanční prostředky na jejich (svou) techniku, tak znovu říkám, že dneska - oni nám nepomáhají pouze při požárech, oni nám pomáhají ve všech situacích, do kterých se každodenně dostaneme. Ať už je to vosí hnízdo, ať už je to rampouch někde na střeše, ať už je to cokoliv, voláme hasiče a hasiči přijedou a pomůžou nám.

No, a teď to druhé, co je v programovém prohlášení. "Vytvoříme dostatečný a finanční rámec pro prevenci kriminality." No, tak podívejme se, jaký dotační program se na Ministerstvu vnitra snižuje. 31 milionů se snižuje na prevenci kriminality. Tak to je asi to naplnění toho programového prohlášení vlády. Vůbec tomu nerozumím. Protože prevence je opravdu základním prvkem a velmi pomáhá v těch jednotlivých městech a obcích. Asistenti prevence kriminality, domovníci a tak dále. Nedávno jsem navštívila město Rotava, kde kdyby nepůsobili asistenti prevence kriminality, nebyla by tam ta situace, jaká se tam v tuto chvíli podařila nastavit. Takže to jsou jenom dva příklady, které máte v programovém prohlášení.

A já když se podívám, že chcete zrušit například 7 milionů v oblasti tělesné a střelecké přípravy příslušníků Policie České republiky... Já si myslím, že chceme mít policisty, kteří jsou tělesně a střelecky připraveni. Víte, pane ministře, že vás kritizuju za tu vaši plakátovací kampaň za 42 milionů korun. Vy mi řeknete, že zatím stála 15. Já když jsem se podívala do Registru smluv, tak jsem zjistila, že jste vypsali na mediální prostor 677 milionů a v současné chvíli máte vyčerpáno 200. Ale já budu brát tu plakátovací kampaň za těch 42. Víte, kdyby nebyla ta plakátovací kampaň za 42 milionů, tak bychom měli tělesnou a střeleckou přípravu příslušníků, měli bychom asistenty prevence kriminality a měli bychom finanční prostředky na dobrovolné hasiče. A to už vůbec nemluvím o tom, že chcete vzít finanční prostředky na vodní záchrannou službu 3,5 milionu korun. Jsou to lidé, kteří zachraňují lidi v rámci všech vodních toků, všichni jedeme někam, a ta vodní záchranná služba, to jsou prakticky dobrovolníci, oni to potřebují na to vybavení, oni to potřebují na ty záchranné čluny. Já když jsem si přečetla, že i zde chcete vzít finanční prostředky... Protože v letošním roce jsme velmi bojovali o to, aby se tam těch 5 milionů vrátilo, tak jsem nepředpokládala, že na rok 2024 k tomu opět dojde, a jak je vidět, tak ta minusová částka se tady opět objevila.

Zároveň by mě zajímalo, jak to vypadá s transformací České pošty? Já vím, že jste svolal k tomu, já nevím, jak to mám nazvat, seminář nebo že tam dostaneme nějaké informace. Ke mně se dostávají různé informace o transformaci České pošty a o prodeji majetku. Já se budu k této věci určitě vyjadřovat na tom setkání, kde se uvidíme. Mně velmi vadí, že jste si nechal jako ministr vnitra vzít digitalizaci, že se musela vytvořit ta Digitální informační agentura, do které jde řada finančních prostředků, budou se tam navyšovat lidé. Vidíte sami, jak pak dochází k tomu chaosu, když tady předkládáme, aby nadále rodné číslo bylo v občanském průkaze, aby se ušetřilo 54 miliard, což jsme tady pořád neprojednali, pořád to není platné, účinné, tak to hází ministr vnitra na ministra pro místní rozvoj a prakticky každý od toho dává ruce pryč, protože po věcné stránce to má dneska Ministerstvo vnitra a po té technické v uvozovkách Digitální informační agentura.

V rámci Ministerstva vnitra bych měla ještě jednu poznámku, a ta je taková, že dneska v čele rezortu Ministerstva vnitra stojí i předseda Starostů a nezávislých. Já jsem to řekla mnohokrát, že Ministerstvo vnitra bylo vždycky vlajkovou lodí měst, obcí a krajů. A vy jako Starostové a nezávislí v žádném případě nebojujete za města a obce, protože v rámci konsolidačního daňového balíčku se jim vzalo rozpočtové určení daní, od příštího roku to budou mít snížené na 24,96 % a od toho dalšího roku na 24,16. Bude to mít obrovské dopady do rozpočtů a já si pamatuju, že když se tady schvaloval kompenzační bonus a tak dále, tak vy jste tady vystupoval, že dojde k loupeži na městech a obcích, a dneska vám vůbec nevadí, že se mění a ubírají se finanční prostředky městům a obcím, a starostové jsou nejblíže lidem, ví, co ti občané potřebují a reagují popřípadě na ty jejich věci.

Zároveň v návrhu rozpočtu je, že se vezmou finanční prostředky na výkon státní správy minus 5 %. Já bych vám jenom chtěla připomenout, že když STAN byl u vlády před rokem 2013, tak se také městům a obcím ubíral příspěvek na výkon státní správy. Ale vy pořád na ta města a obce přenášíte další a další povinnosti. Už dneska města platí ze svého rozpočtu zhruba 10 miliard korun. Já asi kdybych dneska byla v pozici starosty, tak bych tomu státu řekla, ať si některé ty agendy vykonává sám, protože jestliže chce, aby města, obce, kraje ty agendy vykonávaly, tak je za to také musí řádně zaplatit. Je úplně ostudné, že na ten příští rok jim chcete vzít dalších 5 % a například od 1. ledna musí všechny obce s rozšířenou působností spustit registry vozidel, musí mít registr ukrajinských vozidel, je to další povinnost, která se přenáší. Měla být už tedy dávno, ta už měla být dávno před rokem, ale my tady rozhodneme a obce s rozšířenou působností musí vykonat, musí všechno udělat, ale zaplaceno za to nedostanou.

Já budu věřit, že na výboru bezpečnostním budeme všechny kapitoly detailně komunikovat. Já předpokládám, že na některé otázky určitě pan ministr vnitra odpoví, detailně ohledně početních stavů policistů a hasičů, a budou se k tomu možná vyjadřovat moji kolegové, na ty počty, které jsou uvedené v tom materiálu, na to bychom se určitě nějakým způsobem chtěli ptát. Ale své závěrečné vystoupení bych určitě ukončila tak, že bezpečnost je nejdůležitější oblastí a v tuto dobu dvojnásob. A jestliže současný ministr vnitra nestojí za svými policisty a za svými hasiči a nedokáže pro ně vybojovat dostatečné zdroje, není dobrým ministrem vnitra.

Děkuju vám za pozornost.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama