Česká pirátská strana

Internet je naše moře!
  • Piráti
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,29. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

27.10.2023 7:17:00

Digitalizace zjednoduší přihlášky na střední školy už v tomto školním roce

Digitalizace zjednoduší přihlášky na střední školy už v tomto školním roce

Pirátští poslanci hlasovali pro změnu zákona, která umožní elektronické přihlášky na střední školy. Jde o změnu, na které vydělají děti, rodiče i stát.

 Navržená úprava nahradí neefektivní systém zápisových lístků a umožní výrazné zrychlení celého procesu.

Uchazeči budou moci nově podávat až tři přihlášky. Zároveň budou muset seřadit školy, na které se hlásí, podle svých priorit. Odpadne tak nejistota rodičů a dětí, protože budou daleko dříve vědět, na jakou školu se děti dostaly. Zároveň si nebudou uchazeči vzájemně zbytečně blokovat místa na dalších školách, kam si podali přihlášky takříkajíc “do zálohy”.

„Pro žáky a rodiče je období přijímacích zkoušek na střední školy zcela pochopitelně náročné. Proto jsem moc ráda za další krok v digitalizaci, který jim může alespoň částečně ulevit a snížit stres i nejistotu. Současný systém se dlouho neměnil, je zaostalý a způsobuje zbytečný stres a paniku u dětí i rodičů. To nyní měníme,” uvedla k zákonu místopředsedkyně Sněmovny za Piráty Olga Richterová.

Podle schválené novely se počet přihlášek na střední školy zvýší z původních dvou na tři, v rámci podávání přihlášek pak bude nově fungovat takzvaná závazná prioritizace. Žáci si tak v prvním kole přijímacích zkoušek zvolí školy, na které se chtějí dostat. Škola uvedená na prvním místě by měla být tou, na které chce žák studovat nejvíce. Pokud se žák dostane na první školu dle svého výběru, bude přijat tam. Digitalizace navíc poskytne množství dat, která budou klíčová pro další rozhodování o podobě a budoucnosti středního školství v České republice.

„Díky elektronizaci přihlášek budeme mít zároveň k dispozici data o tom, jaká je ze strany uchazečů poptávka po školách a nabízených oborech. Data nám poslouží jako vstup k dalšímu plánování a navyšování kapacit škol nebo k plánované inovaci oborové soustavy středních škol,” konstatoval Martin Úlovec, pirátský zmocněnec Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy pro digitalizaci a digitální vzdělávání, který se na přípravě elektronizaci přihlášek podílel. „Budujeme něco, co měly udělat již předchozí vlády. Zároveň to vnímám jako důležitý krok k digitalizaci a další potřebné proměně celého přijímacího řízení na střední školy,” doplnil Úlovec.

Olga Richterová i Martin Úlovec ocenili spolupráci s Digitální a informační agenturou, za jejímž vznikem stojí místopředseda vlády pro digitalizaci Ivan Bartoš, s týmem ministra pro legislativu Michala Šalomouna a také s Ministerstvem vnitra. Zároveň je třeba ocenit i koordinaci s Česko.Digital a pirátským radním pro školství kraje Vysočina Janem Bříždalou, se kterými byl konzultován návrh technického řešení.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama