Česká pirátská strana

Internet je naše moře!
  • Piráti
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,29. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

07.11.2023 21:03:00

Nominantem na eurokomisaře se stal Marcel Kolaja

Nominantem na eurokomisaře se stal Marcel Kolaja

Celostátní fórum Pirátů si zvolilo svého kandidáta na pozici eurokomisaře. Nominantem se stal Marcel Kolaja, současný europoslanec, lídr kandidátky do nadcházejících evropských voleb a první místopředseda strany.

 V Evropském parlamentu se věnuje jednotnému trhu, společnosti v digitálním věku, prosazuje svobodu na internetu, nezávislost médií a transparentnost.

„Koho Česko nabídne jako kandidáta na eurokomisaře, je klíčové. Odvíjí se od toho totiž i portfolium, na které může země v nově vznikající Komisi dosáhnout. Moc si proto vážím toho, že mi členové strany projevili tak velkou důvěru a vybrali mě jako nominanta Pirátské strany. Nabídnout mohu své zkušenosti z předsednictva Evropského parlamentu, ve kterém jsem působil jako místopředseda a nyní jako kvestor, i odborné znalosti z oblasti vnitřního trhu a jednotného digitálního trhu, což jsou témata, která budou v Evropě a pro Česko v příštích letech klíčová,” říká Kolaja.

Piráti při svém postupu a organizaci vnitrostranických voleb vycházejí z dohody na úrovni vlády České republiky, že pozice připadne koalici Piráti a Starostové. Nominaci jednoho či více kandidátů musí potvrdit vláda. Ta potom daného politika či politiky nabídne nově zvolenému předsedovi Evropské komise, který následně přiděluje jednotlivá portfolia.

„Česká republika opakovaně usiluje o silné ekonomické portfolio. Jedno z těch klíčových, které bychom mohli získat i jako země, která neplatí eurem, je agenda vnitřního trhu. Právě to je přitom oblast, kde nás čeká celá řada úkolů, od dotažení jednotného digitálního trhu až po podporu cirkulární ekonomiky,” popisuje Kolaja.

Marcel Kolaja je od roku 2019 europoslanec a člen předsednictva Evropského parlamentu. Působí ve výborech pro vnitřní trh a ochranu spotřebitelů a kulturu a vzdělávání. Od roku 2022 je prvním místopředsedou strany. V září 2023 byl již podruhé zvolen lídrem pirátské kandidátky pro volby do Evropského parlamentu.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama