Ing. Jiří Oberreiter

Nezávislý politický konzultant
  • SPOZ
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,92. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

14.11.2023 19:42:25

Jaroslav Bašta : Křest knihy "Stát jsme my!"

Jaroslav Bašta : Křest knihy "Stát jsme my!"

Křest knihy proběhl 13.11.2023 ve Slovenském domě. Stručně aktéři, přítomní a atmosféra křtu. Stručně o životě J. Bašty, doyena naší polistopadové politiky.

 V pondělí 13. listopadu t.r. byl ve Slovenském domě uspořádán „Křest“ a představení knihy „Stát jsme my!“, jejímž autorem je poslanec za SPD p. Jaroslav Bašta. Kniha je souborem komentářů, které J. Bašta publikoval na nezávislých webech První zprávy a Nová republika v období let 2015 až 2022. Předmluvu napsal Kardinál Dominik Duka a v úvodu knihy je rozhovor p. Lenky Procházkové s autorem. Doslov napsal prof. Ing. Petr Drulák, Ph.D. (politolog, vysokoškolský profesor, exvelvyslanec ČR ve Francii, náměstek ministra zahraničí atd.). Je nutno dodat, že 150 stránek knihy se čte jedním dechem a mnoha čtenářům otevírá oči do problematik, o kterých se ve veřejném prostoru často sice mluví, ale nikoliv s potřebnou erudicí a znalostí. Jaroslav Bašta je jedním z našich nejlepších politických analytiků, který staví nejen na hluboké analýze vyvěrající ze znalosti dané problematiky, ale také z bohatých životních zkušeností, které nabyl záhy od svého jinošského věku až do nedávné kandidatury na prezidenta v roce 2023. Jeho zkušenosti nebyly jenom příjemnou a pohodlnou procházkou růžovou zahradou. Po střední škole začal studovat archeologii na Univerzitě Karlově, ale již v r. 1970 byl zatčen a vězněn. Potom přišla léta, kdy se stal stavebním dělníkem, potom podepsal Chartu 77 atd. Teprve po r. 1989 se začal profesionálně věnovat politice – stal se ředitelem odboru na ministerstvu vnitra, potom byl náměstkem na Federální bezpečnostní informační službě a následovala kariéra v roli poslance za ČSSD, stal se ministrem bez portfeje, velvyslancem v Moskvě a Kyjevě atd. Jeho posledním politickým úspěchem bylo zvolení poslancem do PSP ČR za SPD v roce 2021.

Pondělního slavnostního „Křtu“ knihy se, bohužel, p. Jaroslav Bašta z důvodu onemocnění nezúčastnil. Nicméně sál, kde byla kniha představena, byl zcela zaplněn nejen zájemci o knihu, ale přítomni byli i dlouholetí osobní přátelé Jaroslava Bašty, např. p. Lenka Procházková, p. Karel Srp, p. Jaromír Schling,  p. Monika Pilloni a další.

Pan Vladimír Skalský, ředitel Slovenského domu, v úvodním slově přivítal všechny přítomné, stručně shrnul politickou, mnohdy komplikovanou trajektorii života p. J. Bašty a předal slovo asistentce poslance J. Bašty, p. Vladimíře Bondarenkové, která se ujala role moderátorky celého večera a která se své úlohy bravurně zhostila. Ve svém projevu se věnovala životní dráze J. Bašty i s řadou zajímavých detailů, které nemusely být každému známy. Poté následovaly krátké vzpomínky na osobní setkání s Jaroslavem Baštou poslance Jiřího Kobzy, Josefa Prokeše, Ladislava Petráše a Jiřího Oberreitera. Všichni bez výjimky hovořili o p. Jaroslavu Baštovi jako o skvělém člověku nesmírně charakterově pevném, čestném, statečném a hloubavém. Prošel i strastiplným životem, nikdy ale nezahořkl a zůstal sám sebou, věrný svým zásadám a boji za lepší budoucnost.  

Vzpomínky byly prokládány hudbou a písničkami Jarka Nohavici a také klavírní vsuvkou p. Eriky Krtkové. Občerstvení a celý večer byl v režii asi deseti studentek a studentů střední školy TRIVIS, kteří se o pohodlí všech přítomných a o vše potřebné starali pod taktovkou svého „šéfa“ p. Petra Urbana, ředitele spolku Šance na návrat.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama