Ing. Kateřina Konečná

Jsem poslankyně - díky Vám, pro Vás, s Vámi
  • KSČM
  • europoslankyně
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,57. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

14.11.2023 21:30:52

Měla jsem zamhouřit oko před miliardami eur pro ukrajinské oligarchy? Ani omyle

 Měla jsem zamhouřit oko před miliardami eur pro ukrajinské oligarchy? Ani omyle

Evropský parlament před pár týdny valnou většinou schválil takzvaný nástroj pro Ukrajinu.

Za tím nic neříkajícím označením je 50 miliard eur po následující tři roky. Hlasovala jsem proti. Proč? V tomto už brzy končícím Evropském parlamentu je situace taková, že v souvislosti s Ukrajinou projde kdeco. Bohužel v tomto případě je v sázce 50 miliard eur, což se téměř rovná jednomu státnímu rozpočtu České republiky! Tzv. nástroji pro Ukrajinu absolutně chybí ochrana před korupcí, což je v jednom v nejzkorumpovanějších států obrovský problém.

Ostatně o rozkrádání pomoci pro Ukrajinu existuje nespočet důkazů. Podle jedné z aktuálních studií Transparency International se v roce 2022 Ukrajina umístila na 116. místě korupčního žebříčku ze 180 sledovaných zemí - na úrovni Zambie nebo Filipín. Mimochodem i ukrajinský prezident Zelenský figuruje na seznamech Pandora Papers a možná i proto je podle 77 % Ukrajinců přímo odpovědný za míru korupce v zemi.

Kromě této hrozby zmiňovanému „nástroji pro Ukrajinu“ absolutně chybí posouzení, jaké bude mít pomoc reálné dopady, jak a jestli skutečně pomůže a jak vlastně sám nástroj bude účinný.

Nemám problém s pomocí tomu, kdo je v nouzi a potřebuje ji, ale domnívám se, že do toho nezapadají ukrajinští oligarchové, v jejichž kapsách by skončila. Ty už jim ale občané EU, tedy i ti čeští, už vrchovatě naplnily. 

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama