Ing. Jiří Oberreiter

Nezávislý politický konzultant
  • SPOZ
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,92. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

28.11.2023 17:29:06

27.11.2023-Valdštejnská beseda - KULTURA

27.11.2023-Valdštejnská beseda - KULTURA

Valdštejnská beseda v novém formátu : předbeseda P. Hanniga a P. Zusky se studenty, následně beseda poslance L.Brože (ANO), J. Nerušila (SPD), J. Slámy (Trikolora), K. Sýse (básník, novinář). Názory na kulturu, její důležitost, kulturní dědictví.

 V pondělí 27. listopadu 2023 se ve Slovenském domě (Soukenická 3) uskutečnila letošní poslední Valdštejnská beseda (č. 7), tentokrát na téma KULTURA. Tentokrát beseda probíhala podle nového schématu a to tak, že od 16.00 hod do 16.50 hod byli na předbesedu se studenty pozváni dva významní umělci, kteří v minulých letech silně zasáhli a také řadu let ovlivňovali československou kulturu. Byli to pánové Petr Hannig (skladatel, textař, zpěvák, promotér, prezidentský kandidát) a Petr Zuska (choreograf a režisér, dlouholetý umělecký šéf Baletu Národního divadla, baletní sólista ND s působností také v Německu, Kanadě atd.). Oba pánové v první části svého vystoupení zaujali svými rozsáhlými zkušenostmi a názory jak na kulturu dříve, tak i  nyní. Poté došlo na otázky studentů, kteří se zajímali o vše, co dosud nevěděli. Skoro hodinová beseda byla zakončena otázkou položenou Petrem Hannigem, zda vědí jméno našeho prvního prezidenta. Otázka byla kladně zodpovězena a následovala píseň, „Ach synku synku“, kterou prezident Tomáš G. Masaryk opravdu miloval. Všichni studenti se připojili a Petr Hannig započal zpěv jako počáteční sólista, ke kterému se všichni přidali.

Po tomto předkole začala ta pravá beseda na téma „kultura“, které se již kromě zmíněných P. Hanniga a P. Zusky dále zúčastnili : Josef Nerušil (SPD), J. Sláma (Trikolora), poslanec L. Brož (ANO) a K. Sýs (básník, spisovatel, novinář, překladatel). V publiku seděla celá řada zajímavých osobností, které se ve druhé části besedy aktivně zapojily do diskuze. Finálně se všichni přítomní shodli na tom, že kultura je nedílnou součástí každého národa a národ bez kultury vlastně nemůže ani existovat. Kulturu je třeba chránit, rozvíjet a její prvky od útlého dětství vštěpovat našim dětem. Česká kultura je naše ohromné národní dědictví a bohatství, kterého si váží celý svět, a to přesto, že jsme relativně malý národ. Od Ameriky přes Asii až po Austrálii, všichni znají naše velikány v hudbě (Smetana, Janáček, Dvořák …) a to nejen v žánru hudby. Jsou známí i naši spisovatelé (Kundera, Hrabal, Hašek, Škvorecký a další), architekti, malíři atd.  Kulturu, tradice, zvyky a celkový životní styl je třeba bránit, nezanedbávat je a nenechat je jakýmkoliv způsobem narušovat, umenšovat nebo se jich dobrovolně vzdávat. Naše kultura je jenom naše, na ní vyrůstáme a s ní žijeme. Buďme hrdi na to, jakou kulturu nám zanechali naši předci a na jakou navazují i naši současní významní tvůrci.  Na našich politicích záleží, jak ji budeme podporovat a jak ji budeme bránit proti zájmům o její oslabování a znevažování.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama