Ing. Zdeněk Staněk

  • BPP
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,73. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

20.08.2012 16:55:41

Budou mít naši lidé práci?

Budou mít naši lidé práci?

Autor se zamýšlí na sliby a možnou realitou zapojení našich firem do dodávkového řetězce pro připravovanou výstavbu nových bloků JE. Temelín

 Pokud generální ředitel a předseda představenstva společnosti Sigma Lutin Milan Šimonovský ještě nezačal sledovat kurzy akcií americké korporace Curtiss-Wright na burze v New-Yorku, teď je právě vhodná chvíle. Vývoj firmy v posledních měsících svědčí o sblížení s Westinghouse, jedním z účastníků temelínského tendru, což může výrazně ovlivnit množství zakázek, s kterými by v případě výhry Američanů mohly počítat české podniky.

Analytici finanční společnosti Capstone na začátku srpna změnily doporučení svým klientům ohledně akcií Curtiss Wright z „ponechat si“ na „kupovat“. Učinili tak v reakci na uveřejnění hospodářských výsledků firmy  a prognóz na zbytek roku 2012.

Pan Šimonovský a s ním i vedení ostatních českých strojírenských podniků by měli těmto prognózám věnovat určitou pozornost. Nejde samozřejmě o nákup akcií konkurence, nicméně není od věci pokusit se vyznat v tom, jak si vlastně skupina, která stejně jako Sigma vyrábí čerpadla pro jadernou a klasickou energetiku, takový růst zajistila. Firemní zpráva uvádí, že ve druhém čtvrtletí prodeje Curtiss-Wright Flow Control Company, dceřiné společnosti „velké C-W“, vzrostly o 3% (8 milionů USD), přičemž základem pro tento růst byl 11% růst na energetickém trhu. Zakázky firma získala díky „novým dodávkám pro reaktory AP-1000 v USA a v Číně a růstu poptávky po zařízeních, určených pro modernizaci stávajících jaderných reaktorů“.

Pro olomouckou Sigma Lutín lepší výsledky Curtiss-Wright nejspíš neznamenají nic dobrého. V případě, že Westinghouse zvítězí v tendru na dostavbu české jaderné elektrárny Temelín, jsou vyhlídky českých firem na získání čerpadlových zakázek pro AP-1000 zcela nicotné.

Společnost Curtiss-Wright vyrábí hlavní cirkulační čerpadla pro reaktory AP-1000 a příslušenství k nim. Začátky firmy jsou datovány rokem 1903. První velkou jadernou zakázkou pro AP 1000 je 18 čerpadel na čtyři bloky čínských jaderných elektráren Sanmen a Haiyang (čtyři na každý blok plus dvě náhradní). Hodnota této zakázky převyšuje 220 milionů dolarů, z nichž 62 miliony již společnost investovala do modernizace továrny v pensylvánském městě Cheswick, kde budou čerpadla vyráběna.

Curtiss-Wright plánuje rozšiřovat své působení v Číně a zakotvit tam, například podepsala s čínskou společností SNPTC smlouvu o předání výrobních technologií čerpadel pro AP-1000. Hodnota této smlouvy činí 70 milionů dolarů.

Koncem června 2012 Westinghouse a Curtiss Wright Flow Control Company podepsaly smlouvu o vytvoření aliance v jaderné oblasti (Strategic Nuclear Alliance). Nejvyšší představitelé obou firem, výkonný ředitel Westinghouse Electric Company Ric Perez a šéf Curtiss-Wright Martin R. Benante zdůraznili, že hodlají na jaderném trhu působit společně a že to považují za prospěšné. «Pro nás je tato dohoda velmi důležitá a znamená další velký mezník, jenž symbolizuje dlouholetou věrnost Curtiss-Wright světovému jadernému trhu. Jsme hrdí na to, že pokračuje naše dlouholeté strategické partnerství se společností Westinghouse. Díky této nové smlouvě můžeme spojit naše síly a společně vytvářet nové, nesrovnatelně větší hodnoty pro stávající a budoucí zákazníky», řekl Martin R. Benante.

Ric Perez ve svém komentáři zdůraznil, že světový jaderný trh skýtá velký potenciál pro růst a nové možnosti jak pro Westinghouse, tak pro Curtiss-Wright.

Ve světle těchto prohlášení není těžké odpovědět na otázku, kdo bude vyrábět čerpadla pro nové temelínské bloky, pokud tendr na jejích stavbu vyhraje Westinghouse. Bude to Curtiss-Wright. Jinak to ani být nemůže, protože na AP-1000 jsou používána speciální hermeticky uzavřená čerpadla, založená na technologiích, známých z amerických jaderných ponorek. A to je původní dílo Curtiss-Wright.

Už samotná tato technologie si zaslouží podrobnější zkoumání. I bez něj však můžeme konstatovat, že výroba hlavních regulačních čerpadel, jednoho z nejdůležitějších prvků reaktoru AP-1000, v Česku nejspíš není možná. Nebo bude pro Američany zbytečně nákladná, neboť by vyžadovala předání technologií a modernizaci výroby. Čerpadla přenechají Pensylvánii.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama