MUDr. Bc. Marek Hilšer, Ph.D.

  • BPP
  • Praha 2
  • senátor
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,74. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

14.12.2023 18:11:00

Pojďme spíše chránit ty, kdo je v soutěži slabší, a to jsou občané

Pojďme spíše chránit ty, kdo je v soutěži slabší, a to jsou občané

Projev na 20. schůzi Senátu ČR 14. prosince 2023 k návrhu zákona, kterým se mění některé zákony v souvislosti s rozvojem finančního trhu a s podporou zajištění na stáří.

 Vážený pane předsedající, vážené kolegyně, kolegové, já bych se také chtěl vyjádřit k tomu, o čem už zde byla řeč, a to tedy předčasné splacení hypoték. Budu mluvit krátce, protože do detailu tu záležitost rozvedl pan senátor Wagenknecht i paní senátorka Marvanová. Takže detailní argumentace už zde zazněla. Já pouze řeknu to, že jsem pro zachování současného stavu. Mám za to, a podle mého mínění, že současný stav přispívá k soutěži mezi bankami. Ostatně už to zde bylo zmíněno. A prospívá klientům, prospívá občanům. Já si ještě vzpomínám, a to také bylo zmíněno, když byly stanoveny podmínky ohledně mobilních tarifů, kdy lidé nemohli přecházet mezi jednotlivými mobilními operátory. A vedlo to k tomu, že byly vysoké ceny mobilních tarifů. A dnes v ČR máme nejvyšší ceny mobilních tarifů v EU. Já myslím, že to je docela analogie.

Mám také za to, že banky nejsou v současné době v nějaké vážné krizi, naopak. Za poslední dobu jsme si všimli, že jejich zisky stoupají a windfall tax se také nedaří vybírat. Takže myslím, že není třeba, abychom je nějakým zásadním způsobem museli chránit. Pojďme spíše chránit ty, kdo je v soutěži slabší, a to jsou občané, to jsou klienti a to jsou spotřebitelé. Takže já bych se také přimlouval pro to, abychom otevřeli podrobnou rozpravu k tomuto bodu.

S ostatními věcmi nemám problém. S tímto problém mám, takže bych byl rád, kdybychom mohli hlasovat o tom pozměňovacím návrhu a pak podpořit i celý zákon.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama