Mgr. Adéla Šípová

  • Piráti
  • Kladno
  • senátorka
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,43. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

20.12.2023 19:05:00

Obce se obávají, že bude tento proces protlačován na sílu

Obce se obávají, že bude tento proces protlačován na sílu

Projev na 20. schůzi Senátu 20. prosince 2023 k návrhu zákona o řízeních, souvisejících s hlubinným úložištěm radioaktivního odpadu

 Vážený pane ministře, vážená paní předsedající, vážené kolegyně, vážení kolegové, dobrý den.

Dovolila jsem si připravit pozměňovací návrh k tomuto zákonu, který je již nakopírován na vašich stolech, s podrobným odůvodněním. Jenom avizuji, že také podporuji pozměňovací návrh, který zde avizovala kolegyně Žáková, tzn. zapojení parlamentu do tohoto schvalovacího procesu. Tu změnu, která se týká jaderného příspěvku, která posiluje obce, já to vítám.

Můj pozměňovací návrh, který máte na stole, navazuje na iniciativu poslankyně Kláry Kocmanové za Pirátskou stranu, který bohužel nebyl úspěšný, ale já jsem přesvědčena o tom, že je zapotřebí. Jde o zavedení prvku tzv. finského modelu nebo toho finského modelu, kdy, víte, že ve Finsku se o této problematice také jedná. Tamní vláda byla úspěšná v hledání těchto lokalit. Nicméně ta podstata finského modelu je založena na vysoké transparentnosti jednání vlády s obcemi a občany, kdy obce a občané chtějí samozřejmě naprosto logicky vědět, co se v jejich území děje, jaké to bude mít dopady na jejich život, jak je zajištěna bezpečnost na území.

Bavíme se zde o stavbách, které mají vysokou bezpečnostní důležitost. Jde o stavby na sto, tisíce let, tzn. v podstatě navždy. Finský model posiluje vyjednávací pozici obcí a občanů. Činí z nich rovnocenné partnery pro jednání s vládou. Domnívám se, že je to správné. Ostatně logicky také tento návrh navazuje na veškeré iniciativy, které zde ve věci posilování obcí a občanů, rozhodování o věcech na svém území, předkládáme.

Abych šla k meritu věci. Hlavní cíl návrhu je zapojení, resp. povinný souhlas obcí, u nichž dojde k tomu, že hlubinné úložiště bude uloženo blíže než 2 km od zastavěného území, podle stavebního zákona. Je to poněkud jiný návrh, než jaký navrhla Klára Kocmanová. Já jsem se snažila vymyslet, resp. vymysleli jsme takový návrh, který by mohl být více přijatelný.

Nejde tedy o jakési právo všech obcí, ale jen těchto konkrétních obcí, kde právě bude to jaderné úložiště k zastavěnému území.

Zároveň tato změna neohrozí případný proces strategického výběru lokalit, pouze se domnívám, že smyslem toho je posílit postavení obcí, posílit jejich vyjednávací pozici. Protože tak jak jsem hovořila s některými zástupci obcí, kteří už v současné době se těchto řízeních nějakým způsobem zúčastňují, oni mají velkou obavu, že se stane, že bude tento proces jaksi protlačován na sílu. Myslím si, že to není na místě.

Jak jsem uváděla, jde o stavbu s vysokým bezpečnostním rizikem, resp. s vysokými dopady i na kvalitu životního prostředí v území. Jde tedy, jenom abych znova zopakovala, o posílení vyjednávací pozice obcí tak, aby byly vládě rovnocenným partnerem, a to i s ohledem na jednání o kompenzacích za tato jaderná úložiště.

Proto vás prosím o podporu tohoto pozměňovacího návrhu, případně, pokud se bude pan ministr k tomu dále vyjadřovat, ještě se zeptám na některé detaily, které v té věci vzniknou.

Děkuji za pozornost.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama