Mgr. Milada Voborská

  • STAN
  • Hlavní město Praha
  • poslankyně
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,19. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

30.12.2023 8:26:00

Na co se těšit v roce 2024?

Na co se těšit v roce 2024?

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k výhledu na rok 2024.

 NA CO SE TĚŠIT V ROCE 2024? Kromě osobních úspěchů a radostí, které nový rok určitě všem v různé míře přinese, jsou tu některé "technické" drobnosti, které nám mohou usnadnit život:

Občanský průkaz v mobilní aplikaci. Není to povinné, úřady si budou na eDoklady zvykat postupně - nejprve je začne letos od ledna přijímat státní správa, od léta policie nebo úřady práce a od ledna příštího roku přijdou na řadu pošty. Klasické OP zůstávají.

Řidičák, techničák ani profesní průkaz nemusíte mít u sebe! Stačí vám OP, ostatní si policie dohledá v registrech.

Digitalizace přijímaček na střední školy – místo dvou tři přihlášky s vyznačením priorit, o kterou školu má uchazeč největší zájem.

Pracovní smlouvy elektronicky - mohou být zaslány e-mailem a stvrzeny elektronickým podpisem, taktéž dodatky nebo výpovědi.

Rodičovský příspěvek stoupne na 350 tisíc korun. Současně se ale zkrátí maximální doba jeho čerpání, a to na tři roky. Obě změny budou platit u dětí narozených od 1. ledna 2024.

Stát podpoří lidi, kteří si spoří na penzi, rozdílnou částkou podle výše spoření – minimální výše podporované částky je 500 Kč, max. 1 700 Kč za měsíc.

Řídit auto bude možné už od 17 let, pokud řidič projde autoškolou a bude mít dozor mentora.

Pro zdatnější řidiče - na některých úsecích dálnic bude povoleno jet až 150 km/hod. Na opatrnosti a předvídavosti neubírejme.

Zpřísňují se pokuty za jízdu pod vlivem alkoholu nebo drog a za vysokou rychlost. U nejzávažnějších přestupků tak bude platit pravidlo: dvakrát a dost. Za přestupky dostávat jen dva, čtyři nebo šest trestných bodů. Za nasbíraných 12 trestných bodů řidič přijde o řidičský průkaz, stejně jako dosud. Pokud dva roky od získání řidičského oprávnění spáchá řidič šestibodový přestupek nebo mu bude odebrán řidičský průkaz za závažný přečin, bude muset absolvovat dopravně-psychologickou přednášku a takzvanou evaluační jízdu.

A pro nadšence do komunitní energetiky: energetická společenství až o tisíci členech také budou moci vyrábět elektřinu z obnovitelných zdrojů. A zároveň ji sdílet nejen mezi sebou, ale prodat ji i obchodníkovi s elektřinou. Skupinu může tvořit společenství vlastníků jednotek, obce, úřady, školy, nemocnice, domovy pro seniory nebo třeba rodiny.

Tak šťastný vstup do nového roku s nadějí, že pan premiér měl ve svém projevu pravdu.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama