JUDr. Martin Netolický, Ph.D.

  • SOCDEM
  • Pardubický kraj
  • hejtman
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,81. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

01.01.2024 18:05:00

Pořízení nového plynového kondenzačního kotle nebude podpořeno

Pořízení nového plynového kondenzačního kotle nebude podpořeno

Dalších 77 milionů korun má Pardubický kraj připravených pro lidi, kteří se chtějí zapojit do posledního kola Kotlíkových dotací a vyměnit starý či dosluhující kotel za nový.

 Na konci roku 2023 krajští radní odsouhlasili finanční příspěvek prvním 106 žadatelům. I vy se můžete snadno zapojit a rozšířit seznam podpořených. Pokud o dotaci přemýšlíte, neměli byste váhat příliš dlouho. Šanci máte jen do 31. srpna 2024.

„Na radě jsme schválili poskytnutí dotace 106 žadatelům, celkem se jedná o finanční podporu téměř 16 milionů korun. Jedná se pravděpodobně o poslední výzvu Kotlíkových dotací. I tentokrát je určena pro nízkopříjmové domácnosti, kterým rádi pomůžeme s výměnou kotlů či tepelných čerpadel. Lidé se nemusí bát administrativy, krajští úředníci jim rádi pomohu a poradí. Podpoříme výměnu kotlů na pevná paliva s ručním přikládáním, které nesplňují 3. a vyšší emisní třídu. Připomínám, že od 1. září 2024 vstoupí v platnost zákaz kotlů 1. a 2. emisní třídy. Takže pokud uvažujete o výměně kotle, je nejvyšší čas to začít řešit. Chtěl bych dodat, že na webu Pardubického kraje je vše detailně popsáno a vysvětleno, zveřejněný je i návod k vyplnění žádosti,“ uvedl radní pro regionální rozvoj Ladislav Valtr s tím, že celkem Pardubický kraj v několika vlnách Kotlíkových dotací již pomohl 6187 domácnostem získat 690 milionů korun.

Zelená pro kotle na biomasu nebo tepelná čerpadla

Pardubický kraj v poslední výzvě Kotlíkových dotací podporuje výměnu starého kotle za nový zdroj tepla, který splňuje předem stanovené podmínky. „Tím může být kotel na biomasu s ručním či automatickým přikládáním, v tomto případě může dotace dosáhnout až 130 tisíc korun, nebo tepelné čerpadlo s dotací až 180 tisíc, přičemž výše dotace může být až 95 % ze způsobilých výdajů. Pořízení nového plynového kondenzačního kotle nebude podpořeno,“ vysvětluje podmínky dotačního titulu hejtman Martin Netolický.

Kdo může žádat o dotaci?

  • Domácnosti, v nichž žadatel a všichni členové jeho domácnosti pobírají ke dni podání žádosti o kotlíkovou dotaci starobní důchod nebo invalidní důchod 3. stupně.
  • Domácnosti, v nichž žadatel nebo některý z členů jeho domácnosti v období od 1. ledna 2022 do doby podání žádosti o kotlíkovou dotaci pobíral příspěvek na bydlení - není nutné, aby příspěvek pobíral po celou dobu.

Více informací najdete ZDE.

A co ostatní zájemci?

Vlastníci a spoluvlastníci nemovitostí, kteří nespadají mezi domácnosti s nižšími příjmy, mohou využít dotaci z Nové zelené úsporám.

„Zajímavou příležitostí také je, že v rámci jedné žádosti mohou získat podporu i na další úsporná opatření jako třeba na zateplení nebo využití dešťové vody. Díky komplexnímu projektu navíc získají finanční bonus. Poskytovatelem dotace je v tomto případě Státní fond životního prostředí,“ zakončuje radní Valtr.

Bližší informace lze získat ZDE.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama