Jaroslav Doubrava

  • S.cz
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,41. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

01.01.2024 19:18:07

Doubrava: Od studené války jsme přešli k válce civilizací

Doubrava: Od studené války jsme přešli k válce civilizací

Knihu Studená válka 3.0 emeritní senátor Jaroslav Doubrava z Telnice na Ústecku, z obce na dostřel houfnicí od německých hranic, dokončil na přelomu roku 2021 a 2022. Ale nevydal ji, protože mezitím začala válka civilizací, uvádí senátor v rozhovoru

 

Doubrava: Od studené války jsme přešli k válce civilizací

https://www.prvnizpravy.cz/zpravy/politika/doubrava-od-studene-valky-jsme-presli-k-valce-civilizaci/

Knihu Studená válka 3.0 emeritní senátor Jaroslav Doubrava z Telnice na Ústecku, z obce na dostřel houfnicí od německých hranic, dokončil na přelomu roku 2021 a 2022. Ale nevydal ji, protože mezitím začala válka civilizací, uvádí senátor v rozhovoru s publicistou Františkem Ročkem.

(Roček:) Jako autor jste v knize upozorňoval, že žijeme na pokraji velké temné bouře, na kterou nejsme  připraveni. A po roce 1990 jsme doufali, že nikdy nepřijde. Ale opak je pravdou, píšete v nové předmluvě ke staronové knize. Co se změnilo?

Doubrava: Předkládám knihu s novým názvem Válka civilizací. Na obsahu původní knihy nebylo potřeba téměř nic měnit, ale byla radikálně upravena tím, že jsem ji rozšířil o aktuální kapitoly. O tom, že tušená bouře nás nejen začala sužovat, ale již rozvrací světový řád. Onou změnou je zástupná válka mezi USA a Ruskem vedená na Ukrajině.

Před osmi lety v září 2016 jsem vydal knihu „Evropa opět spěje ke katastrofě“, a v ní jsem varoval, že studená válka neskončila, jenom zmutovala do nové formy, a ta nebezpečně eskaluje. V roce 2022 došlo k výbuchu, ke kterému studená válka směřovala, až zmutovala do války civilizací. Současná kniha je právě o tomto „mutačním“ fenoménu.

(Roček:) Termíny jako demokracie, světový řád, svoboda atp. jsou jenom prázdné piksly se zbytky špatně namíchaných demagogických barev, do kterých mezitím ještě napršelo. Má termín světový řád vůbec nějaký smysl?

Doubrava: Světovým řádem lze nazvat nejistotu, předstírání a chaos mezi státy před rokem 1990, kdy chaos a zabíjení korigovaly dvě velmoci USA a SSSR podle svých potřeb. Tehdy byl pro Evropu „řád“ snesitelnější než dnešní situace stále se rozšiřující studené války, která získává již násilný více méně rozsáhlý civilizační charakter.

(Roček:) Kniha je o válce civilizací. Ale co je civilizace? Dnes je často módně spojován pojem civilizace s povídáním, které uveřejnil Samuel Phillips Huntington (1927-2008) – česky „Střet civilizací? Dominance Západu nebo dialog světových kultur“. Politolog Zdeněk Zbořil správně připomenul, že Huntingtonova kniha není vědecká práce, ale rozsáhlý politický pamflet obsahující autorův názor, nic více. K tomu bych dodal, že civilizace je sice propojením vlivu kultury, náboženství a množství geografických, ekonomických a technických faktorů, ale civilizaci lze těžko definovat, různých definic je řada. Takže, co znamená vaše válka civilizací?

Doubrava: Na mapě světa vidím několik politicko – mocenských civilizací. Například tzv. západní civilizace je složena ze skupiny států ekonomicky silných, ale většinou silných proto, že získali svou ekonomickou moc jako koloniální státy. Mocensky jsou nejsilnější USA a na ně je napojena Velká Británie a její koloniální pohrobci, jako je Austrálie či Kanada, též státy EU, ale i Japonsko a Jižní Korea. Otázka národnosti či náboženství je druhořadá. Nejdůležitější je především technické – ekonomická spojenectví, a z ní odvozená vojenská síla. Náboženské a kulturní spojení mezi řadou států je malé až žádné. Co mají společného Polsko a Jižní Korea?

(Roček:) Jenom kšefty. Stejně jako spojení Polska nebo České republiky s Japonskem nebo s Austrálií. Sjednocuje je jenom univerzální bůh – zlaté tele na obláčku kšeftů.

Doubrava: Kniha je významně poznamenána konfliktem na Ukrajině. Myslím, že nejvíce charakterizuje konflikt jeho popis jako „americko – ruská válka na Ukrajině“ nebo „americko – ruská válka pomocí ukrajinských domorodců“. Tento jasný popis či název konfliktu se objevuje na české mediální scéně jenom v některých komentářích na webu prvnizpravy.cz.

(Roček:) Čili knihu zásadně ovlivnil fakt, že propukla válka na Ukrajině?

Doubrava: Ano. K tomu bych uvedl citát, který je i v předmluvě knihy: „Francouzský vědec zabývající se geopolitickou Alexandre Del Valle v červnu 2022 napsal: V roce 1997 americký stratég Zbigniew Brzezinski v knize The Grand Chessboard vysvětlil, že Eurasie je ústředním jevištěm světové politiky a hlavním tématem pro Ameriku. …bez Ukrajiny Brzezinski tvrdil, že Rusko už nemůže být impériem, a proto je užitečné "pracovat" s touto zemí (Ukrajinou) rozpolcenou mezi prozápadním katolicko-nacionalistickým Západem a jihovýchodem více propojeným s Ruskem. Podle něj by měl Washington odvrátit jakoukoli rusko-evropskou "antihegemonickou" alianci (poznámka: čili pro USA nevýhodnou), zejména německo-ruskou, alianci, která riskovala, že bude posílena rusko-německým plynovodem Nord Stream II. Všechny americké administrativy proto systematicky spolu "s Ukrajinci" bojovaly proti tomuto typu projektu, protože Nord Stream II se Ukrajině vyhýbá...

… Brzezinski na konci života uznal, že protiruská strategie NATO radikalizovala Kreml a riskovala, že ho nažene do náručí Číny. Tvůrce doktríny zadržování Georges Kennan nazval tuto strategii "nejhorší geopolitickou chybou". Což bylo potvrzené slavným diplomatem Henry Kissingerem a nejprestižnějším geostratégem současnosti Američanem Johny Mearsheimerem. V časopise Foreign Affairs obviňuje Spojené státy, že "vyprovokovaly Putina" k odporu…“

Dlouhý citát od francouzského vědce ukazuje, že i v západním světě řada myslitelů ví, o co se jedná, a o čem česká oficiální vládně - dezinformační média nepíší. A o tom je nová rozšířená verze knihy.

(Roček:) Čili zlomový přechod ze studené války do války civilizační či války civilizací je spojen s válkou na Ukrajině?

Doubrava: Ano. Píši o tom, o čem na západě vyšla již řada knih. Naposledy koncem roku 2023 na toto téma vyšla ve Francii kniha „Ukraine: La guerre Américaine (Ukrajina: Americká válka), ve které se píše, že krize na Ukrajině byla bohužel předvídatelná, ale neudělalo se nic, aby se jí zabránilo. Pokud se Rusko v tomto konfliktu postavilo do pozice agresora, ti, kdo ho k tomuto útoku dotlačili, jsou nepochybně USA, NATO a Zelenského vláda. V knize se píše: Na začátku roku 2014 převrat na Majdanu, financovaný Washingtonem, překlopil Ukrajinu do západního tábora, když se snažila udržet střední cestu. Od té doby Kyjev provádí trestuhodnou politiku vůči rusky mluvícímu obyvatelstvu Donbasu, zakazuje jim používat jejich jazyk a používá sílu. Tento konflikt je tedy americkou válkou, do níž se evropské státy nechaly zatáhnout.

(Roček:) Čili píšete o tom, o čem tzv. mainstremová média cudně mlčí?

Doubrava: Snažím se ukázat, že stovky odborníků kvůli Ukrajině kroutí hlavou nad debilitou politiků USA a EU, resp. NATO. Například upozorňuji, že Doug Bandow, vedoucí pracovník (Senior Fellow) v Cato Institute a bývalý zvláštní asistent prezidenta Ronalda Reagana, koncem září upozornil: „… i američtí politici, kteří svatouškovsky poučují svět o lidských právech, prosluli tím, že odpouštějí vražedným spojencům, kteří nosí dary. Zejména ropa od Saúdů. Přesto je Království Saúdské Arábie obzvláště odporné… Absolutní monarchie Saúdské Arábie omezuje téměř všechna politická práva a občanské svobody. Nejsou voleni žádní úředníci na národní úrovni. Režim se spoléhá na všudypřítomný dohled, kriminalizaci disentu a veřejné výdaje jsou podporované příjmy z ropy, aby si udržel moc. Ženy a náboženské menšiny čelí rozsáhlé diskriminaci…“

Čili kniha Válka civilizací je o divokých souvislostech jevících se na první pohled jako úctyhodné.

Je projevem údivu nad další doslova debilní politickou eskalací násilí v údajně velmi civilizovaném euroatlantickém prostoru.

(Roček:) Pokud si vzpomínám, na to jste upozorňoval i v senátu…

Doubrava: Je to dobře vidět na situaci v české sněmovně i v senátu: Nemalá část českých poslanců, senátorů a všelijakých politiků se přidala k primitivní protiruské a protičínské hysterii. U mnoha lidí hysterie dosáhla po 24. únoru 2022 ve vztahu k Rusku až psychiatrické úrovně. Stále více lidí se mne ptá, co to znamená? Tato kniha je pokusem o odpověď.

--

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama