Mgr. Pavel Fischer

  • BPP
  • Praha 12
  • senátor
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,35. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

05.01.2024 17:17:00

Musíme se připravovat na krizové situace a posilovat odolnost společnosti

Musíme se připravovat na krizové situace a posilovat odolnost společnosti

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k důsledkům střelby na pražské filozofické fakultě

 Je 14 dní od útoku na Filozofické fakultě UK v Praze, při kterém přišlo o život 14 lidí a dalších 25 bylo zraněno. Ten den byl bohužel přelomový pro nás všechny. Už navždycky tu bude pocit, že je to, co se stalo před tragédií, a co přišlo po ní.

Útok byl namířen proti studentům. Jim dnes musí patřit naše pozornost, měli bychom jim naslouchat a pomáhat. Ostatně právě oni byli vždycky hybnou silou změn v naší zemi a na nich bude záležet, v jakém světě budeme žít. Vítám dnešní citlivou pietu, která se uskutečnila v blízkosti fakulty, a oceňuji také, kolik prostoru věnoval prezident republiky v novoročním projevu právě mladým lidem.

Zatímco se pořád ještě snažíme s útokem nějak vypořádat, tak hledáme cesty, jak nastavit a změnit pravidla do budoucna. Čeká nás široká debata o tom, jaká bezpečnostní opatření zavést na školách, aby při tom nedošlo k narušení svobody akademického světa. Bude se vést diskuze o zpřísňování podmínek pro držení zbraní včetně psychologických testů, periodických přezkumů a sdílení informací mezi odborníky.

Jsem přesvědčený, že celkově jde tak komplexní úkol, že ho nemohou řešit jenom školy samotné nebo jednotliví ministři, ale že musí doslova celá vláda v těsné spolupráci s institucemi a občanskými sdruženími (lékařů, sportovních střelců, prodejců zbraní a dalších) postupovat systematicky.

Ve Sněmovně se právě projednává novela zákona o zbraních a střelivu. Bude mě zajímat, s jakými návrhy přijde ministerstvo vnitra v návaznosti na vraždění na fakultě. V tomto světle se novele budeme věnovat také v Senátu. Dosud také probíhá vyhodnocení zásahu a postupu Policie ČR. Sám mám několik otázek, na které bych rád znal odpověď. Jelikož však policie provádí vlastní šetření a záležitostí se zabývá také GIBS, počkám na jejich závěry, se kterými se určitě budu chtít seznámit v bezpečnostním výboru Senátu.

Na 21. prosinec 2023 nikdy nezapomeneme. Je teď na nás všech, na celé společnosti, co z toho vyvodíme za důsledky. Nejde jen o legislativu. Musíme se například naučit být všímaví ke svému okolí a nebát se mluvit o tom, když máme nějaké podezření. Musíme se připravovat na krizové situace a posilovat odolnost celé společnosti, abychom v nouzi dokázali rychle reagovat. Je to těžký, ale nutný úkol.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama